Няколко думи за последните пиеси на Иван Гешев

За съжаление от години българските медии отразяват безкритично твърдения на български прокурори, независимо дали те звучат абсурдно и/или показват фундаментално погазване на закона. Примерите изобилстват!

В този план, във връзка с последните нелепици, изречени от главния прокурор, който замеси името на баща ми в поредната си пиеса, предлагам на вашето внимание публичното изявление на Цветан Василев от 10.04.2023 г. Изказвам и възмущението си, че медиите повториха и разпространиха нелепи лъжи по адрес на баща ми. За сметка на това, поради “високата” си етичност, нито го потърсиха за коментар, нито отразиха изявлението му по повод медийните фойерверки на Иван Гешев.

Няколко акцента от изявлението:

“Намирам, че разкриването на престъпления на прокурори е въпрос на граждански дълг. В този план, напомням, че държава-член на Съвета на Европа ми е дала политическо убежище, защото е счела, че съм обект на политическо преследване – тоест, че съм жертва на престъпления срещу правосъдието. Интерпол четири пъти установява, че червените бюлетини на Иван Гешев нарушават чл. 2(1) от Конституцията на Интерпол – тоест, не са съвместими с Всеобщата декларация за правата на човека.”

“Мога да успокоя прокуратурата и нейния „административен ръководител“, че ще продължа да разкривам престъпленията им пред компетентни институции. Защото това е мое конституционно осигурено право и защото това се превърна в смисъла на моя живот, независимо от заплахите и репресиите на оскотялото ОПГ, превзело прокуратурата.”

“В заключение, искам да напомня, че съм герой в зловещите сценарии на Иван Гешев от 9 години насам. И ако през 2014 г. някой може да се е заблудил, времената сега са други. Не само елементарните номера на Иван Гешев и компания започнаха да досаждат както на по-голямата част от медиите, така и на публиката, но и мнозина започнаха да прозират, че ОПГ- прокуратура е една зле скалъпена трупа на задкулисието за рекет и прикриване на престъпления.”

В допълнение, като наблюдател, бих добавила следното:

  1. Изумена съм, че има журналисти, които вземат пиесата на Гешев насериозно. В случая на баща ми – нито изобличаването на престъпления на прокурори пред международни институции, нито петиции към международни институции, нито лобиране могат да съставляват престъпление. От години Иван Гешев инкриминира факти и обстоятелства (деяния), които не са съставомерни, но вече инкриминира и защитата на човешките права.
  2. И все пак, ако тази пиеса kafkaesque се приема насериозно, защо почти никой не се запитва защо прокурорите извършват серия престъпления и закононарушения? Поне едно е очеизвадно за хората с правна култура! Разпространението на материали по делото е инкриминирано по чл. 360 от Наказателния кодекс на България. Предвидената по чл. 198, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс възможност за разгласяване на материали по разследването с разрешение на прокурора цели единствено информиране на обществото и се отнася само до хода на разследването, но не до оповестяване на съдържанието на събрани доказателства. Да не говорим, че тази възможност по никакъв начин не визира публичен анализ и интерпретация на “доказателства”, нито призиви за техен анализ и разпространение от журналисти.
  3. Публичното внушаване на вина, особено чрез зрелищна медийна кампания, е в разрез с различни текстове на Конституцията на България, Европейската конвенция за защита на човешките права, Хартата на Европейския съюз на основните човешки права, Наказателно-процесуалния кодекс на България, Директива 2016/343 относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и пр.
  4. Фабрикуването на доказателства като колажи, хвърчащи бележки, внушения, че хора, които са се виждали само на снимка, се познават, и пр. е отделна тема, визирана от текстовете, посветени на престъпленията против правосъдието, в Наказателния кодекс.
  5. Пак за тези, вживели се в прокурорския спектакъл – ако Иван Гешев е засегната страна, той е в конфликт на интереси и не може да коментира разследване, с което е пряко свързан, в качеството си на главен прокурор/прокурор. Това се извежда дори от старото правило Nemo iudex in causa sua – никой не може да е съдия относно/да разследва факти и обстоятелства, в които е замесен.

Снимка: Иван Гешев на обмен в руската прокуратура; Източник: Сайт на руската прокуратура


Oще някои постове, свързани с КТБ: