Колосалният БВП в предизборната кошница на ГЕРБ

Предизборните кошници често са пълни с привидно вкусни плодове, които след избори се оказват кисели или даже – отровни. Днес ще ви разкажа за колосалния БВП от предизборната кошница на ГЕРБ.

Когато медии с претенции повтарят пропагандни послания без грам критика – noblesse oblige, както казват във Франция.

В началото бе Бойко Борисов

Управляващите градят световна история и имат амбициозни планове. Често тези планове ги споделя не кой да е, а самият премиер. На 4 март 2021 г., Бойко Борисов ни съобщи – “ще вдигнем БВП до 100 млрд. евро”. Подобно послание ни прати и Екатерина Захариева от профила си във Фейсбук – целта от 200 млрд. лева БВП била “напълно реалистична”.

Пост на Екатерина Захариева от 26 март 2021 г.

Бойко Борисов и Екатерина Захариева нямат компетенции в областта на икономиката и най-вероятно нямат представа колко нелепо звучат.

Малко сметки

Прогнозираният БВП от НСИ за 2020 г. е 118,6 млрд. лева. Растежът за миналата година е -4,2% (отрицателен). Европейската комисия прогнозира, че БВП на България ще порасне с 2,7% през 2021 г., а през 2022 г. – с 4,9%. Ако се доверим на пропагандата на ГЕРБ, това означава, че през 2023 г., 2024 г. и 2025 г. икономиката ни трябва да расте средно с 15,33%.

Дори и да не сте икономисти, едно бързо сравнение ще ви покаже колко абсурдно е това. Ето данни на Световната банка относно растежа на БВП на България през последното десетилетие.

Растеж на БВП по данни на Световната банка
  • През 2010 г.: 0,559%
  • 2011 г.: 2,355%
  • 2012 г.: 0,357%
  • 2013 г.: 0,326%
  • 2014 г.: 1,885%
  • 2015 г.: 3,99%
  • 2016 г.: 3,82%
  • 2017 г.: 3,503%
  • 2018 г.: 3,092%
  • 2019 г.: 3,697%
  • 2020 г.: -4,2%

Тук може пък да намерите сравнителни данни за растежа на повечето държави в света от 2012 г. насам. Растежът на БВП в повечето държави е скромен – на доста места е отрицателен. Тук-там може да видите впечатляващ растеж – например, БВП на Руанда през 2019 г. е нараснал с над 10%, но цифри като тези, обещани от Борисов, са голямо изключение.

Разбира се, ключовият въпрос остава – на база на какво въобще Борисов и ГЕРБ правят такива обещания? Какви ще са тези зашеметяващи иновации, които ще доведат до такъв подем… особено във времето на COVID-19? И ако ГЕРБ са способни на такива чудеса, защо за 10 години не направиха подобен подвиг?

То не били компютри, а компоти

Доста често изразявам критичните си възгледи в Туитър. Напоследък забелязах една закономерност. Когато напиша нещо критично за Екатерина Захариева, един “смел”, анонимен профил се втурва да я защитава. Така се случи и когато я разкритикувах за нелепите й обещания във Фейсбук относно БВП. Винаги човек може да научи нещо, макар и от профил с характеристика на трол. Благодарение на него, разбрах, че ГЕРБ говорят за компоти, а не за компютри.

Бойко Борисов и Екатерина Захариева няма да ви го кажат, но тези разчети не са за реален БВП (real GDP), а за номинален БВП (nominal GDP). В публичното пространство много по-често се коментира реален БВП. Европейската комисия прави прогнозите си за реален БВП. Защо ГЕРБ са решили да ви заблудят с изчисления за номинален, оставям на вашата преценка.

Но… дори и изчисленията им за номинален БВП издишат.

Господинът, който симпатизира на г-жа Захариева, любезно ми обясни, че прогнозираният номинален БВП за 2025 г. е 196 млрд. лв (Захариева и Борисов обичат да закръглят явно), което означавало среден растеж на номинален БВП от 8,6% от 2019 до 2025 г. Направи ми впечатление, че господинът “прогнозира” и миналото, тъй като за 2019 г. и 2020 г. данните са ясни. Даже ми прати линк към програмата на партия ГЕРБ, която е пълна и с други вкусни предизборни обещания.

Освен това, се беше потрудил да изчисли как е растял номинален БВП на България през последните години и ми прати табличка. Не съм проверявала изчисленията – приемам ги на доверие.

Таблица, пратена ми в Туитър от профила @a3emptor

И аз обичам таблици в Excel, та доразвих неговата. Между 2010 г. и 2020 г., номиналният БВП на България е растял средно с 4,8% на година. За да достигнем таргета от 196 милиарда номинален БВП, през следващите години номиналният БВП трябва да расте средно с 10,6%. Берекет версин, ама е твърде хубаво, за да е истина. И ако толкова лесно се постига, защо не е направено до този момент? Защо не сме били толкова амбициозни?

Обаче разказът не бива да приключи тук.

Каква е разликата между реален и номинален БВП?

Още един ключов момент се състои в разликата между реален и номинален БВП. Реалният БВП е коригиран за инфлация.

За неикономистите слагам един линк към Investopedia, в който дискутират пет сценария, които водят до покачване на номинален БВП – повечето са свързани с инфлация. Най-елементарно казано – бесен растеж на номинален БВП няма как да не доведе и до по-сериозна инфлация или веднага, или в краткосрочен план.

В този смисъл, в изключително непрозрачната предизборна програма на партия ГЕРБ няма никакво обяснение нито как са стигнали до тази цифра, нито как ще я постигнат.

Във Фейсбук поста си, Екатерина Захариева намеква за помощ от ЕК. Нея бихме я получили, дори и ако не управляват ГЕРБ. Но пак е крайно съмнително, че такъв растеж е реалистичен.

Бих искала да завърша с леко лирично отклонение. Ето един цитат от нюзлетър на Federal Reserve Bank of St. Louis: “…while GDP measures market activity, it doesn’t capture well-being; it’s not meant to”.