Видео пост: #eu2018bg Малко реализъм относно европредседателството

В началото на декември 2017 г., малко преди българското правителство да обяви официално приоритетите си за европредседателството, публикувах блог поста си “Българското председателство на Съвета на ЕС – хубави ли са новите дрехи на царя?”. В него обясних защо е обезпокоително, че държава, която тенденциозно нарушава европейското право и не може да се справи с войнстващата корупция, ще определя дневния ред на Съвета, както и защо няма капацитет да бъде лидер в нито една от сферите, които е обявила за приоритетни.

Покрай старта на европредседателството, уважавани световни медии публикуваха статии с подобни заключения. Журналисти от Великобритания, Испания, Дания и др. са притеснени, че в България няма върховенство на закона, че икономиката й се свива, че демографските показатели на страната не са добри. В интерес на истината, съвсем наскоро доклад на ООН определи България като държавата с най-бързо намаляващото население в света. Тези изводи не са изненадващи на фона на неадекватната политика на серия от правителства.

За съжаление, европейските институции си затварят очите за всички наболели проблеми в страната, както е видно от реториката на еврократите, а и от масираната кампания в социалните медии, която се опитва да представи председателството в позитивна светлина.

В името на необходимостта от дебат, снимах влог пост, който може да гледате тук: