Дупки и чували в КТБ?

Дупки и чували? Нали това асоциирате с КТБ? Дълго време се чудех как зрели хора могат да вярват в измислици, но явно това е резултатът, когато институциите разпространяват нелепици и когато масови медии им пригласят безкритично понеже не харесват човек Х.

Да започнем с “дупката”! Това не е нито правен, нито финансов термин. Коректният термин е “капиталов недостиг”. Такъв може да бъде доказан с одит. Само че КТБ до ден днешен няма одитиран годишен отчет за 2014 г. Няма и одитиран отчет за първото шестмесечие на 2014 г. Лицензът й е отнет на 6 ноември 2014 г. на база на доклад на Deloitte, Ernst & Young и Афа, който до ден днешен не е публичен. Освен това, ВАС не позволи на акционерите, мениджмънта и вложителите да обжалват решението за отнемане на лиценза на КТБ в разрез с практиката на Съда в Страсбург (Капитал банк срещу България), за да не става тази бутафория публична. Пак заради тази бутафория, България сключи споразумение със Суверенния фонд на Оман – тези, които ме следват редовно, знаят как точно това се случи и беше скрито от правителството.

Лъжите не свършват тук. През 2014 г., на българското общество БНБ и правителството съобщават, че в КТБ е правен одит, който установил “дупка”, а на Европейската комисия казват, че е направена оценка на активи (Asset Quality Review). Тези твърдения са взаимоизключващи се. Да не говорим, че за да се прави оценка на активи, фирмите трябва да имат лиценз за независим оценител – нито една от фирмите, ангажирани за фамозния доклад, няма такъв. Самите фирми, които до една са в конфликт на интереси, включват този дисклеймър в доклада си:

Тоест, сами признават, че това, което са направили, нито е одит, нито е преглед на активи. Какво тогава са изготвили и как БНБ видя “дупка” на база на тази сглобка?

Как се стигна до този фамозен “доклад” е също толкова любопитно! Никой не се замисля, че КТБ беше принудена да помоли за специален надзор от БНБ, защото БНБ й отказа ликвидна помощ. На друга банка, която също преживя масова паника и тегления, беше предоставена ликвидна помощ без въпроси. Двойният стандарт, разбира се, прозира и от други действия на нашата държава. България, както е видно от прессъобщение на Европейската комисия, използва случая КТБ и ПИБ, за да поиска одобрение на държавна помощ за българската банкова система в размер от 3,3 милиарда лева, след което забравя за КТБ. На ПИБ предоставя 1,2 милиарда лева в нарушение на ЕС право (ПИБ най-вероятно е с отрицателен капитал тогава; не обезпечават и държавната помощ съответно приложимата директива на ЕС), а КТБ, която се е нуждаела от 500 милиона лева, принуждава да поиска особен надзор:

За тези и много други неслучайни съвпадения си говорим с Цветан Василев в първата част на разговор, озаглавен “Грешна математика, криви огледала, чували и дупки”:

  • Защо КТБ беше принудена да помоли да бъде поставена под особен надзор?
  • КТБ v ПИБ — двойните стандарти на БНБ
  • Как България използва случая на КТБ, за да получи разрешение от ЕК за държавна помощ, а след това забрави
  • „Специален“ надзор, гарниран с фъстъци и умишлено ощетяване на КТБ
  • Не е одит, не е Asset Quality Review. Що е то? Бутафорията на Deloitte, Ernst & Young и Афа.

Ако не Ви се гледа, резюме може да намерите на личния сайт на Цветан Василев.

Част I на “Грешна математика, криви огледала, чували и дупки: Радосвета Василева пита Цветан Василев за КТБ”:

Ако се чудите дали да си губите времето, ето трейлъра:

Ако се вълнувате от теми като тази, следвайте ме в Туитър @radosveta_vass!

25 thoughts on “Дупки и чували в КТБ?

Comments are closed