Николина Ангелкова – участник в мисията по спасяване на Делян Пеевски от санкции в САЩ?

През юни 2021 г. Делян Пеевски беше санкциониран от американските власти по глобалния закон “Магнитски” за корупция. Мнозина се чудят защо тези санкции закъсняха толкова дълго, след като жалбата на Цветан Василев по този закон е от 2017 г., а на вложителите в КТБ – от 2018 г. Отговорът е ясен – в един момент цялата държавна машина беше впрегната да брани Делян Пеевски от санкции в САЩ. За тези действия на правителството на Борисов и на неговата партия има редица преки и косвени доказателства. Голяма част от тях са в Интернет пространството. Днес ще ви разкажа за усилията на Николина Ангелкова, министър на туризма в Борисов-3, да промотира туризма в България като се среща с хора и организации, специализирани в глобалния закон “Магнитски”.

“Оскарите” като параван за лобиране

Безспорно Николина Ангелкова е известна с нестандарния си подход към привличане на туристи в България. През 2018 г. тя посети “Оскарите”, за да утвърди България като глобална туристическа дестинация, пусна снимки със знаменитости в социалните мрежи и даде интервю на “Нова” на живо, директно от червения килим. “Култовите” събития, по думите на самата Ангелкова във Facebook, се развиват на 4-и и 5-и март 2018 г.

Малко по-късно същата година, обаче, журналистите на “Бивол” забелязват интересна подробност. Според сайта на американското правителство, Министерството на туризма е наело лобисти в САЩ. Най-общо казано, по Foreign Agents Registration Act (FARA) – закон, регулиращ лобирането в САЩ, американски физически и юридически лица, които лобират за чужденци, трябва да подават определена информация към правителството на САЩ. Натъквайки се на публичната информация по FARA, oт “Бивол” отправят официално запитване към Министерството на туризма, за да установят естеството на лобирането. Подчинените на Ангелкова, обаче, отговарят, че министерството не е наемало лобисти. Може да прочетете материала на “Бивол” “Ангелкова наела скъпи лобисти в САЩ. Министерството отрича” от 16 юни 2018 г. тук. Тогава “Бивол” са най-впечатлени от цената на лобирането и от опита да бъде прикрито по такъв елементарен начин. Все пак информацията е от сайт на американските власти – в документите, подадени към тях, ачик-ачик не само пише, че клиентът е българското Министерство на туризма, но и че лобистите са имали задача да уредят срещи не на кой да е служител, а на самия министър, който по това време е Николина Ангелкова.

Ако разгледаме обаче документите, подадени от лобистите на Министерство на туризма към американските власти на 15 март 2018 г., можем да забележим доста по-интересни подробности (Скрийншот 1, 2 и 3 по-долу). Много отдавна, още през вече далечната 2018 г., направих нишки в Туитър по този повод, но настоящите събития изискват информацията да бъде събрана на едно място.

Документите, подадени по FARA

От документите става ясно, че лобистите, наети от Министерство на туризма, са се опитали да уредят срещи на Ангелкова с тези физически и юридически лица, изпращайки им имейли:

 • Люк Кофи, директор на Центъра за “Чуждестранна политика” към фондация Heritage, специализирана в публични политики. Г-н Кофи сам се представя като изследовател с интерес в областта на отбраната и геополитиката на профила си в Туитър. Понеже светът е малък и имам познат, който работи в Heritage, мога да ви споделя, че тази фондация е изиграла ключова роля при приемането на закона “Магнитски” в САЩ.
 • Уесли Фокс, изследовател в областта на националната отбрана към American Enterprise Institute, които са “мозъчен тръст” с десни политически убеждения. Да не забравяме, че тогава на власт е Доналд Тръмп.
 • Журналист от US News & World Report
 • Журналист от “Уошингтън пост”
 • Ерик Братбърг, специалист по отбрана и НАТО, и Пол Стронски, специалист по Русия и връзките й със съседни страни към Carnegie Endowment for International Peace, “мозъчен тръст” с фокус върху проблемите на отбраната и международната сигурност
 • Журналист от “Уийкли стандард”
 • Макс Буут от Council on Foreign Relations, организация, специализирана в международни отношения с фокус върху отбраната
 • Журналист от “Блумбърг”
 • Кент Хюс от Wilson Center, които са специализирани в проблемите на демокрацията, човешките права, сигуността и Студената война
 • Журналист от “Уошингтън таймс”
 • Андерс Ослунд от Атлантическия съвет на САЩ – най-влиятелният “мозъчен тръст” в областта на международните отношения и атлантицизма. За неудобство на Ангелкова, Цветан Василев е бил член на Международния борд на същия съвет няколко години, та май е писала на погрешен адресат.
 • Джон Дренан от International Institute for Strategic Studies. Този “тинк-танк” е специализиран в областта на отбраната и поддържането на световния мир (peace studies). Нямат офис в САЩ. Още нямам отговор защо е включен в този списък.
 • Милда Бойс от Центъра за анализ на европейска политика (CEPA). По това време г-жа Бойс се занимава с трансатлантически отношения.
 • Трейси Тотън от Aspen Institute, които се борят за международна справедливост и равноправие
 • Стив Хенк, който обслужи погромаджиите над КТБ през 2014 г. като разпространи нелепици, сложени му в устата. По-късно се изяви и като защитник на Иван Гешев по българските медии през 2020 г. (Несвързана инфо – чете се “Хенк”, а не “Ханке”, защото е американец.:))
 • Тъкър Джоунс от National Endowment for Democracy, която е финансирана от Конгреса на САЩ и е специализирана в проблемите на демокрацията и човешките права.
 • Конгресмена Джо Уилсън – републиканец, който от дълги години се вълнува от проблемите на българската демокрация и е добре познато име у нас.
Скрийншот 1: С кого е искала срещи Ангелкова? Част 1
Скрийншот 2: С кого е искала срещи Ангелкова? Част 2
Скрийншот 3: С кого е искала срещи Ангелкова? Част 3

Лобираме за българския туризъм пред организации, специализирани в законa “Магнитски”?

Както вече може би забелязахте, нито една от организациите, с които Ангелкова е търсила срещи, няма афинитет към туризма, още по-малко туризма по родното Черноморие. Всички са специализирани в различни области на международните отношения – най-вече демокрация, човешки права и НАТО. Всички имат или пряко, или непряко отношение към глобалния закон “Магнитски” и неговото приложение, което по времето на воаяжа на Ангелкова търпеше развитие. Най-малко executive order (заповед на правителството) към същия закон, по която е санкциониран Делян Пеевски, е от декември 2017 г.

Добрата новина за демокрацията в България е, че повечето хора, с които лобистите са се свързали, са отказали срещи с министърката на туризма. Това се вижда от същите скрийншотове по-горе – при някои от адресатите е видно, че става въпрос за повече от един имейл, а при други кореспонденцията не е толкова активна. Отзивчивите адресати са Carnegie Endowment for International Peace, CEPA, National Endowment for Democracy и конгресменът Джо Уилсън.

Имайки предвид тази информация по FARA, разгледах сайта на Министерството на туризма – оказва се, че държавен ресурс е употребен не само за този воаяж и лобиране, но и за писането на прессъобщения, публикувани на сайта на министерството, които звучат съмнително и подвеждащо. За съжаление, те са останали незабелязани от “будното” българско гражданско общество.

На 23 февруари 2018 г. Министерство на туризма ни информира, че National Endowment for Democracy, които хал-хабер си нямат от туризъм, живо се вълнуват от проблемите на българския туризъм и бързината на Интернет в България (не се шегувам – прочетете прессъобщението). На същата дата Министерството на туризма ни информира, че Center for European Policy Analysis едва ли не правят изследване за развитието на кадрите в българския туризъм и възможностите за реклама.

На 24 февруари 2018 г. прессъобщенията на това министерство стават все по-абсурдни. Оказва се, че Пол Стронски, който е виден авторитет по въпросите на Студената война, между другото, разработва проекти за адвенчър пътешествия. Ангелкова била запознала Стронски и със спа услугите, които България щяла да представя на изложение в Москва. Явно екипът на Ангелкова съвсем се е изхабил и е литнал на крилете на фантазията.

Прессъобщение от 24 февруари 2018 г.

Голямата изненада идва от друго прессъобщение от същата дата, защото се оказва, че Ангелкова се е срещнала и с International Republican Institute, които също са специализирани в изследване на демокрацията, но са близки до американските републиканци. Екипът на Ангелкова пак си е развихрил въображението и е описал срещата като обсъждане на туризма като фактор за сплотяване на Балканите. Има, обаче, няколко интересни момента:

 • Тази организация не е включена в списъка, подаден от лобистите, наети от министерството – кой е организирал срещата?
 • Не изглежда случайно, че Бойко Борисов също посети този институт през 2019 г.
Прессъобщение от 24 февруари 2018 г.

Когато Борисов посети този институт по-късно, беше много по-откровен какво е търсил там – утвърждаването на демократичните ценности, свободата на гражданското общество и сигурността на България. Тези празни слова със сигурност са параван, но не пародия като прессъобщенията на Ангелкова.

От етични подбуди не линквам жълти медии, но тази статия обяснява целта на срещата между Борисов и International Republican Institute

На сайта на министерството може да се посмеете или да поплачете, в зависимост от настроението си, и с още едно прессъобщение. Пиарите на Ангелкова разказват за срещата й с “представителя на американския Сенат” Доминик Рестуша, на която уж се обсъждали възможностите за инвестиции в туризма в България, както и предизвикателствата на рекламната стратегия, разработена от родното министерство. Само че има един парадокс! Ако потърсите биографията на съответния служител на Сената, ще разберете, че той е “Military Legislative Assistant” (специалист по законотворчество в областта на отбраната). Тоест, можем да предположим, че интересът му в областта на туризма и рекламата граничи с нулев, както и че се е срещнал с Ангелкова от кумова срама, тъй като по онова време България е председател на Съвета на ЕС (прословутото европредседателство).

Цялото Борисово войнство зад Пеевски?

На база на гореизложената информация, както и странните съвпадения, можем да заключим, че:

 • темите, обсъждани на срещите с представители на гражданското общество в САЩ и със служител на американския Сенат, не са били свързани с туризма
 • туризмът е ползван като параван за лобиране по друга тематика
 • самото лобиране и усилията по маскирането му са финансирани от държавата.

За съжаление, воаяжът на Ангелкова не изглежда като соло акция. След подаването на първата жалба по закона “Магнитски” през август 2017 г., видни представители на ГЕРБ развиха спонтанен интерес към двустранните отношения между България и САЩ в областта на борбата срещу корупцията:

ноември 2017 г.: Цецка Цачева се среща с Джеф Сешънс, Attorney General (министър на правосъдието) на САЩ, и го кани в България

февруари 2018 г.: паметният воаяж на Николина Ангелкова в САЩ

март 2018 г.: Недобронамерени люде твърдят, че Екатерина Захариева нарушава дипломатическия протокол и вместо да прати доноси, опозоряващи Цветан Василев, на американските власти през американското посолство в България, ги праща през българското посолство в САЩ, за да избегне филтър

април 2018 г.: Цвета Караянчева и Менда Стоянова представят успехите на борбата с корупцията в България в САЩ

май 2018 г.: Цецка Цачева и Сотир Цацаров се срещат с Джеф Сешънс в София

май 2018 г.: самият Бойко Борисов се среща с Джеф Сешънс

Разбира се, тези странни съвпадения са само част от картината, тъй като най-верятно ни е бедна фантазията какво се е случило задкулисно. Може би един ден ще разберем повече?

PS. Ще ме извините за саркастичния тон, но когато някой представя Пол Стронски като експерт по адвенчър туризъм, идва една идея в повече.

PPS. След публикуване на поста, намерих още по-любопитен детайл. По времето, когато Ангелкова се е срещнала с Доминик Рестуша, Рестуша е бил асистент на Майк Бишъп, член на подкомитет по национална отбрана (Homeland Security) към House of Representatives.


Oще някои постове, свързани с КТБ: