КОЙ? Николай Стайков и Силвия Великова държат ключ към разгадаването на част от пъзела “КТБ”

През последните седмици добре познати факти за погрома над КТБ през 2014 г. бяха припомнени от сдружение “БОЕЦ” във връзка с нови разкрития за ролята на Иван Гешев в изкуствения фалит на банката. Видимата част на атаката срещу КТБ започва на 13-и юни 2014 г., петък, с прочутото “убийство” на Делян Пеевски. Прокуратурата арестува трима невинни души по неотложност с абсурдно основание, че предовратява убийство през май 2014 г. (ретроактивно!), вдига медиен шум и обискира офиси. Действията на прокуратурата и придружаващите ги медийни фойерверки всяват паника сред вложителите на банката – така започват масови тегления.

Отдавна се знае, че няма никакви доказателства за подготвяне на такова убийство. Българският съд прецени, че няма доказателства за обосновано предположение за готвено убийство, а на 18 юни 2014 г. Сотир Цацаров се извини с половин уста, че е направил “грешка”. Наскоро един от набедените даже успешно осъди и МВР, и прокуратурата за незаконните действия срещу себе си.

От новите стряскащи разкрития на “БОЕЦ” става ясно, обаче, че друг набеден за мнимото покушение срещу Делян Пеевски, измислено от прокуратурата, е семеен приятел на Иван Гешев – от “БОЕЦ” твърдят, че имат и доказателства, че Иван Гешев лично е “натопил” приятеля си, извършвайки по този начин престъпление срещу правосъдието. Следва естественият извод, че същият човек, който е част от комплота за изкуствения фалит на КТБ, разследва този фалит и благодарение на “постиженията” си по разследването е избран за главен прокурор!

“БОЕЦ” не са единствените представители на гражданското общество, които разполагат с важна информация, която може да е полезна за разобличаването на Иван Гешев и разкриването на заговора за фалита на КТБ. Борци срещу статуквото, които волно или неволно са станали пешки в сценария на Иван Гешев – Николай Стайков и Силвия Великова – имат ключ към разгадаването на други важни части на пъзела. Дойде време и аз да задам въпроса: “Кой?”. В случая имам късмет, че адресати на питането ми са хора с добра репутация, които, на терория, като будни граждани, би трябвало да имат интерес да се разкрие обективната истина за фалита на КТБ.

За тези, които са позабравили драматичните събития между 13 юни 2014 г. (“убийците” на Пеевски) и 20 юни 2014 г. (БНБ поставя КТБ под особен надзор след молба на мениджмънта й, тъй като БНБ е отказала да предостави ликвидна помощ), прилагам една нишка в Twitter на Цветан Василев.

След това бързо въведение, мога да ви разкажа с какво могат да са полезни Николай Стайков и Силвия Великова при разкриване на обективната истина за погрома над КТБ:

Г-н Стайков, КОЙ Ви даде “онзи” списък?

Повечето от вас най-вероятно не са чували за списъка, за който говоря. Ако разгледате групите на вложителите на КТБ във Facebook, обаче, може да попаднете на лют обмен и на директна конфронтация между разследващия журналист Николай Стайков и вложители в КТБ относно въпросния списък. За какво става въпрос и защо вложителите в КТБ не са респектирани от биографията на Николай Стайков и имат претенции към него?

Когато прокурорите нахлуват в КТБ по време на масовите тегления през юни, те изземват документация без приемо-предавателни протоколи. Още тогава, на служители в банката им прави впечатление, че се насочват само към специфични досиета и работят по списък. Впоследствие, одиторските фирми, които трябва да правят оценка на активите на КТБ, заключват, че в банката няма документи, които да позволят оценка на портфолиото й (тези документи по това време са в прокуратурата) и “разкриват” прочутата дупка, заради която беше отнет лицензът на КТБ. На специалистите е ясно, че документи от такова естество няма как да изчезнат и има доказателства за тяхното съществуване поне на няколко места, включително в дистанционния надзор на БНБ. Години по-късно “липсващите” документи се появиха и в обвинителния акт на прокуратурата (мистерия!).

В случая, неудобното място за г-н Стайков е, че вложителите подозират, че списъкът, по който прокуратурата е иззела досиетата, е списъкът, който се намира в прочутия сигнал на “Протестна мрежа” срещу Николай Бареков, Делян Пеевски и Цветан Василев от февруари 2014 г. Ще си спестя коментар за абсурдността на сигнала на “Протестна мрежа” (фактът, че вложителите на КТБ го намират за смехотворен, говори повече). Важното за това изложение е, че “Протестна мрежа” изненадващо е разполагала с информация, която е обект на банкова тайна.

Даниел Божилов, вложител в КТБ, който от години се бори за правата си, е заключил, че има само три-четири места, от които “Протестна мрежа” е могла да получи подобна чувствителна информация. Според него, това са Цветан Василев, Делян Пеевски, ДАНС или БНБ. Както се знае, двете институции и Делян Пеевски са намесени в погрома над КТБ, така че който и да е подхвърлил списъка на Николай Стайков и приятели, ги е направил пешки в сценария за фалита на банката.

Първа част на поста на Даниел Божилов, вложител в КТБ, относно ролята на “Протестна мрежа”. Постът е от март 2021 г.
Втора част на поста на Даниел Божилов от март 2021 г.

Николай Стайков, видимо притеснен какво вложителите говорят за неговата персона в социалните мрежи през 2021 г., се е конфронтирал с Даниел Божилов, без да знае кой е той. За ваша информация, г-н Божилов е юрист и един от лидерите на “Ние, гражданите”, НПО на вложителите на КТБ, които до ден днешен търсят истината за КТБ, за да защитят правата си, и се опитват да съберат пъзела като много други. “Ние, гражданите” подадоха втората жалба по закона “Магнитски” в САЩ през 2018 г. Който иска може да намери разговорите във Facebook, но на вашето внимание предлагам този отговор на Божилов към Стайков:

Спор между Даниел Божилов и Николай Стайков във Facebook

За мнозина, проследяването на пътя на списъка на “Протестна мрежа” е от ключово значение, за да бъде разкрит мащабният план за изкуствен фалит на КТБ. Имайте предвид, че след фойерверките по “убийството” на Пеевски, прокуратурата нахлува в КТБ заради сигнала на Стайков и компания. А някои от нас помнят добре и фойерверките на самата “Протестна мрежа” от седмицата на 13 юни 2014 г., както и коментари на самия Николай Стайков от юни 2014 г., които не го представят в особено добра светлина.

Г-жа Великова, КОЙ Ви даде “анонимката” и защо намесихте КТБ?

През 2014 г. всички медии пееха в един хор за КТБ – от ПИК, през националните медии, до медиите на кръга “Капитал”. Най-ключова роля обаче изигра БНР – в частност, известната журналистка Силвия Великова също се превърна в пешка в сценария за погром над КТБ. Как е възможно това и защо е важно да разберем защо Силвия Великова се е включила?

Както обясних по-горе, масовите тегления в КТБ започват на 13 юни 2014 г. след пушилката за “убийство” на Пеевски. Силвия Великова щастливо приглася на ПИК и прави внушения, че баща ми е убиец (не се е извинила за това, не се притеснявайте). Същата Великова твърди, че има достъп и до разследването (?) и като един етичен журналист, който спазва презумпцията за невиновност, пише класически жълт материал.

Нагледна илюстрация за етична, професионална журналистика на БНР

Излизат и други статии в БНР без автор, които също правят умопомрачителни внушения (снимката!). Тоест, трябва да си даваме сметка, че това не е лична политика на Силвия Великова, а на националната и винаги отговорна медия БНР като цяло.

Още професионализъм от БНР

Във връзка с масовите тегления, БНБ изпращат представител в КТБ да следи кризата. Затова, безспорно се знае, че във вторник, 17 юни 2014 г., от БНБ със сигурност са знаели, че тегленията са спрели – паниката е овладяна за ужас на погромаджиите. Тогава на сценаристите им трябва нов фитил – много журналисти в България получават една “анонимка”, за която се подозира, че е писана от Пепи Еврото. Само БНР, като отговорна медия, решава да я публикува в цялост и да пусне нова “бомба”. Такъв човек най-вероятно няма, анонимката е подозрително неграмотно написана, но БНР няма нищо против да се включи в погрома.

Анонимката хванала окото на етичните журнaлисти в БНР

Но това не е всичко! Същият ден (18 юни 2014 г.), Сотир Цацаров прави изявление, че е направил грешка за убийците на Пеевски. Как се правят такива грешки и колко са човешки, оставям да прецените вие. Да не мислите, че г-жа Великова се вълнува от тази грешка? Не особено! Тя се втурва да прави пушилка с анонимката! Въпреки че в анонимката не се споменава КТБ, БНР и Силвия Великова подпъхват името на КТБ в статиите си. Другите медии подемат този материал с високо качество и предизвикват втора вълна на масова паника сред вложителите. Разбира се, анонимката дава и формален повод будни журналисти като Великова да искат още информация от прокуратурата и да я публикуват, защото, забележете, самият несъществуващ анонимен гражданин им препоръчва това.

В ретроспекция, въпросите към г-жа Силвия Великова са повече от един:

  1. По свое убеждение като журналист ли действахте или някой в БНР Ви нареди да разпространявате анонимката и да правите внушения? КОЙ?
  2. Имате ли копие от имейла, чрез който Ви изпратиха анонимката? Лично ли беше адресиран до Вас от анонимния гражданин или някой колега в БНР Ви препрати писмото му?
  3. Въобще, може ли да отречете подозрения, че сте знаели, че ще получите този имейл преди да Ви е изпратен? Не знам дали знаете, но има хора, които мислят, че този имейл на буден анонимен гражданин е само параван, защото е било предварително уговорено кой ще разпространи анонимката.

КОЙ? КОЙ? КОЙ?

Баща ми Цветан Василев многократно е казвал кой стои в основата на атаката срещу КТБ. На мнозина е известно и кои са основните остриета в нея – Сотир Цацаров, Иван Гешев и Иван Искров. Само че има много други български граждани, които също са намесени в този сценарий – дали случайно, или не, ще разберем един ден. Никога не е късно човек да получи катарзис, макар и след осем години!

PS. В предишен пост ви разказах как Лозан Панов държи друга част от пъзела, тъй като е смачкал пет дела срещу отнемането на лиценза на КТБ във ВАС.


Oще някои постове, свързани с КТБ: