Какво се случи през юни 2014 г.? Радосвета Василева продължава да пита Цветан Василев за КТБ

Ако търсите бомби, както сега е модерно да се наричат шокиращи новини, в Част II на “Митове и легенди за КТБ: Радосвета Василева пита Цветан Василев” има няколко. Основните теми са:

  • Имал ли е тайни срещи Росен Плевнелиев преди 13-ти юни 2014 г. относно КТБ (например, със Сотир Цацаров и Иван Искров)?
  • Защо БНР участва в разпалването на паниката сред вложителите на КТБ?
  • Защо намираме риториката на Пеевски в Икономедия през лято 2014?
  • Имал ли е Бисер Лазов връзки с Икономедия преди юни 2014 г.? 
  • Прелъстени и изоставени ли са Протестна мрежа?

Между другото, познати започнаха да ме питат защо се занимавам с тези теми, след като си имам друга работа. От една страна, толкова нелепици се разпространяват за КТБ и тази едностранчивост, граничеща с абсурдност, лично ме възмущава. От друга страна, пак лично съм потресена от липсата на елементарна журналистическа етика при медии, които се представят за обективни и искат да диктуват дневния ред на гражданското общество. Мои статии са публикувани в Euronews, EUobserver, New Eastern Europe и др., та имам представа какво е нормално и какво не е.

Знаете ли, че има български журналисти, които интервюират Цветан Василев и след това изрязват отговорите/изреченията, които не им харесват? Златната палма в това отношение съм я връчила на Зорница Маркова, която интервюира Цветан Василев за проекта си КТБ Files през 2016 година (колко е обективен и меродавен, е друга тема). Въпреки изричното условие да се представят думите на Цветан Василев в цялост, Зорница Маркова е махнала изреченията, свързани с Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Мария Черешева от Болкан Инсайт (също кадър на Икономедия като Маркова) приложи същия подход през 2017 г., когато го интервюираше за Дунарит.

Не бива да се пропускат и “постиженията” на Николай Стайков (пак кадър на същата школа), който сега “разследва” казуса КТБ. Той прати един въпрос на Цветан Василев. Той му отговори с 3-4 параграфа. Какво се случи? Стайков твърди, че е “интервюирал” Цветан Василев – не знаех, че обмен на един имейл е интервю. По-притеснителното е, че е направил резюме на думите му, които му харесват, изпускайки имената на братя Велчеви, Иван Искров и ПИБ и много важни детайли за ВТБ, и го сложил в кавички, все едно това са думи на баща ми. Още по-шокиращо от етична гледна точка е, че отказа да направи корекции и да сложи поне изречения, които са наистина изречени от Цветан Василев във филмчето си.

И за други журналисти имам виртуални награди (мисля да нарека приза “Златно зомби” или нещо подобно), но ще разкажа за това друг път. В тази част на разговора си, например, с Цветан Василев обсъждаме творчеството на Силвия Великова в периода 13-18-ти юни 2014 г. Колкото и да я уважавам като журналист, няма как да пренебрегна факта, че е написала бомбастични заглавия и статии за “убийците на Пеевски”, пропуснала е да напише статия, че дори Сотир Цацаров впоследствие признава, че е направил грешка и няма комплот за убийство (след серия бомби за убийство, поне една статия, посветена на липсата на убийство, се очаква, все пак) и първа е разпространила анонимка от службите, без никакъв елемент на критичност. Същата сглобка е пратена на двайсетина медии, но само БНР се хваща на въдицата — публикува я в цялост, чете я в ефир и т.н. В този период, се чудя дали г-жа Великова пише за БНР, или за ПИК – ако нямаше логото на БНР, щях да съм убедена, че съм попаднала на таблоид.

Ако се интересувате от казуса КТБ без изрезки и натрапени думи в устата на някого, гледайте Част II от “Митове и легенди за КТБ” по-долу.

Ако предпочитате да четете, резюме има на личния сайт на Цветан Василев www.vassilev.bg.

Ако сте пропуснали Част I от “Митове и легенди за КТБ”, може да наваксате тук!