“Строго конфиденциален” договор за комплот! АФА, квесторите на КТБ и БНБ дължат твърде много отговори за тайните “консултации” от 2014 г.

На 6.11.2014 г. Управителният съвет на БНБ отнема лиценза на КТБ на основание чл. 36, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ) или установяването на отрицателен капитал. Публикува и смайващо прессъобщение, в което твърди, че “преглед на активите” на КТБ от Делойт, Ърнст енд Янг и АФА установил “необходимост от обезценки на активи на КТБ в общ размер на 4222 млн. лева”. Същевременно, докладите на “одиторските” фирми остават дълбока тайна – БНБ отказва да ги направи достояние на обществеността. България, също така, отказа да ги представи пред Съда в Страсбург по делото “КТБ срещу България”.

Десет години след убийството на КТБ и трите тайни “доклада” на “одиторските” фирми стигнаха до мен (вижте публикациите ми със снимки на докладите тук и тук). Те съдържат многословни дисклеймъри, че извършеното било консултация, която

  • не съставлява одит
  • не съставлява преглед на активи
  • не включва предоставянето на формално или второ мнение относно приложението на счетоводните принципи, дефинирани в секция 230 от Етичния кодекс на професионалните счетоводители на Международната федерация на счетоводителите
  • не съдържа мнение
  • не съдържа препоръки
  • не гарантира за надеждността на информацията
  • не анализира ликвидността в банката
  • не анализира въпроса за капиталова адекватност
  • не може да служи за доказателство по съдебно или друго производство
  • трябва да остане в тайна

Остава мистерия как УС на БНБ е установил отрицателен капитал на база на “доклади” без счетоводна и правна стойност, което пък повдига въпроса, доколко действията на БНБ спрямо КТБ са били легални и до каква степен – престъпни. КТБ няма одитиран годишен очет за 2014 г. до ден днешен, въпреки че синдиците са осъждани за тази липса.

“Строго конфиденциалният” договор между АФА и квесторите на БНБ, който също стигна до мен, обаче, добавя нови щрихи към този скандал – за какво точно са били наети тези “одитори”? На мен ми прилича на договор за комплот срещу акционерите, вложителите и кредитополучателите на КТБ или на договор за съдействие за изкуственото фалиране на банката. При всички положения, това е договор с незаконен предмет.

Договор с мистериозен предмет и странна форма

През лятото на 2014-а г. БНБ и медиите тръбяха напоително, че АФА, Делойт и Ърнст енд Янг извършват одит в КТБ. Както стана ясно по-късно, междувременно България е дезинформирала Европейската комисия, че в КТБ се извършва преглед на активи. Двете твърдения са взаимоизключващи се, тъй като одит и преглед на активи се извършват по различна методология.

Договорът на АФА с квесторите на КТБ, обаче, повдига въпроса, какъв точно е бил предметът му заради странната си форма и скандалните си клаузи.

Първо, той е оформен като “Писмо за поемане на ангажимент” от 5 август 2014 г. От него става ясно, че в отговор на някакъв разговор между АФА, квесторите и БНБ, това писмо поставя условията, при които АФА биха се съгласили да извършат някакви услуги.

Второ, АФА са приканили квестрорите да подпишат писмото, в случай че то “съответства на разбиранията” им. Нали уж се извършва нещо стандартно – какви по-специфични разбирания се очакват?

Трето, цялото писмо е маркирано като “Строго конфиденциално!!!”. Освен че наличието на три удивителни е забележително, то неизбежно води до съмнения относно каква е тази тайнственост, както и защо и на кого е необходима!

Конфиденциалността като фасада на нередност

В писмото, удостоверяващо договор, има серия от забележителни клаузи, миришещи на нередност.

Една от тях е тази:

“Ние рабираме, че цялата информация, която ще ни бъде предоставена във връзка с ангажимента, е строго конфиденциална и не трябва да бъде оповестявана писмено или устно пред трети страни по никакви причини и под никаква форма, както и че ако оповестяването е наложително, следва първо да бъде получено излрично съгласие на ръководството (квесторите) на Корпоративна търговска банка АД и на Българската народна банка.”.

Докато обществото тенденциозно се заблуждава, че в КТБ се извършва одит, става ясно, че задкулисно се обработват конфиденциални документи и самият анализ трябва да се пази в дълбока тайна. И все пак – каква е тази строга поверителност и защо БНБ трябва да дава разрешение за каквото и да било? Нали договорът е между квесторите, представляващи юридическото лице КТБ АД, и АФА?

Странен, също така, е фактът, че АФА са копирали БНБ в писмото си до квесторите – още тук умира “опорката”, че квесторите са независими в действията си, приета от определенията на ВАС, обявили жалбите срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ за недопустими.

Странна консултация

От конкретизацията на услугите става ясно, че АФА правят всичко друго в КТБ, но не одит или преглед на активи.

Разделът “Същност на услугите” в писмото-договор между АФА и квесторите на КТБ наподобява дисклеймърите на Делойт и ЕУ, за които вече ви разказах:

“По своята същност услугите по настоящия ангажимент са консултантски. Услугите няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответсвие с Международните одиторски стандарти или Международните стандарти за ангажименти за извършване на преглед. Съответно ние не изразяваме мнение или каквато и да е друга форма на сигурност по счетоводни въпроси, финансови отчети или друга финансова информация или вътрешни контроли като част от услугите.

Услугите не предвиждат предоставянето на формално или второ мнение относно приложението на счетоводните принципи, дефинирани в секция 230 от Етичния кодекс на професионалните счетоводители на Международната федерация на счетоводителите (МФС). Услугите не предвиждат и няма да предоставят мнение, относно съгласуването на избраните от Вас счетоводни политики с МСФО или съответните местни стандарти. Услугите или доклади, свързани с тези услуги не предоставят правно мнение или съвет нито ангажимент за оценка на качеството на активите.”.

Тоест, тези услуги по договор

  • не са одит
  • не са преглед
  • не анализират приложението на счетоводни принципи
  • не оценяват качеството на активите.

Но какво представлят тези услуги тогава?

Много специфичен, частичен списък, подаден от квесторите и БНБ

От раздел “Обхват на услугите” в писмото-договор става ясно, че тази “консултация” се извършва заради решение на УС на БНБ от 31.07.2014 г. Освен това, АФА трябва да извършат конкретни анализи по специфични списъци, подадени им от квесторите и БНБ, без да гарантират за надеждността на събраната информация.

Една още по-странна биография

Писмото-договор изрично посочва, че лице за контакт от страна на АФА е Валя Йорданова:

“От страна на Банката ние сме приели квесторите, Станислав Лютов и Елена Костадинчев, като лица за контакт, с които ние ще ще комуникираме във връзка с изпълнение на услугите по ангажимента. Вашият контакт в АФА във връзка с услугите ще бъде Валя Йорданова.”.

Удивителна е, обаче, биографията на Валя Йорданова, позиционирана по средата на този договор в раздел “Екип и организация на работа”, защото дава повече яснота около мистериозния му предмет и какви са тези специфични анализи, които трябват на БНБ:

“АФА ще определи екип от експерти, които да работят по отделните задачи, формиращи обхвата на ангажимента. Работата на екипа ще бъде под общото ръководство на Валя Йорданова, ДЕС и съдружник, признат експерт-одитор в банковия сектор с практика повече от 20 години. Тя има аналогичен опит с подобни ангажименти относно Балканбанк АД, Банка за земеделски кредит АД и Стопанска банка АД, както и проекти по преструктуриране/обединяване на банки – две консолидации на банки в Биохим/Хебросбанк/Уникредит”.

“Аналогичният опит с подобни ангажименти” на Валя Йорданова е свързан с банки в несъстоятелност. Само че КТБ, към датата на сключване на договора между АФА и квесторите, е под особен надзор – процедура по ЗКИ, която предвижда оздравяване на банката, а не фалирането й.

Всъщност от биографията на Йорданова най-ясно личи, че това е договор с незаконен предмет. Очевидно, АФА, Ърнст енд Янг и Делойт подготвят банката за изкуствен фалит на база на различни сценарии.

Една от най-любопитните части на докладите на АФА, Ърнст енд Янг и Делойт, както вече видяхме в предходна статия, беше декларацията, че “окончателният доклад” заменял всички предходни работни версии:

“Нашият окончателен доклад заменя всички предшестващи работни версии на доклада, които е възможно да са били комуникирани с Банката.”.

Ако си спомняте, точно през лятото на 2014 г. медии, участвали в погрома над КТБ, лансираха идеята, че КТБ трябва да бъде разделена на две – всички негативи за Цветан Василев, а всички апетитни активи другаде. Явно сценарият “несъстоятелност” е надделял и докладите по останалите сценарии са били унищожени.

Всичко това дава и отговор на въпроса, защо е била необходима тази конфиденциалност не само на процеса, но и на финалния резултат – договорите, макар и консултации, са с незаконен предмет. Не е нормално, вместо да взимат мерки за оздравяване на КТБ, квесторите да подготвят различни сценарии за изкуствен фалит на банката.

Тлъст хонорар

За участието си в целия пошъл сценарий на задкулисието, АФА (както и Делойт и Ърнст енд Янг) прибират доста тлъсти хонорари, изплатени от КТБ. И тук виждате иронията – КТБ изплаща баснословни хонорари за хартийки, които стават основание за убийството й.

АФА са си прогнозирали 500 часа работа със средна часова ставка от 90 евро – 45 000 евро или 90 000 лв. Има договорки и за допълнително заплащане, ако се излезе извън предмета на първоначалния договор.

Дали АФА са положили грижата на добрия търговец?

В писмото-договор АФА се ангажират да изпълнят задълженията си с грижата на добрия търговец:

“При предоставяне на услугите по настоящия ангажимент ние ще полагаме грижата на добрия търговец.”.

Тази грижа, обаче, не се дължи нито на БНБ, нито на квесторите, а на юридическото лице КТБ.

За каква грижа на добър търговец въобще говорим, когато предметът на този договор е разработване на сценарии и/или фиктивни основания за изкуствения фалит на КТБ?

Да не говорим и за усложняващото обстоятелство, че в момента, когато БНБ е отнела лиценза на КТБ на 6.11.2014 г., работилите по тези “консултации” няма как да не са знаели, че това е незаконно – тоест, ако не са сигнализирали компетентните институции, са станали съучастници.

Що се отнася до самата Йорданова, както вече установихме, тя е намесена и в изготвянето на фалшиментната експертиза, приписана на Бейкър Тили по “мегаделото” КТБ – тоест, тя участва и в замитането на следите на погрома, вкл. прикриването на своето собствено участие.

Гузен-негонен бяга – радиоактивни ли са тези “консултации”?

Интересен момент в писмото-договор представлява и клаузата за ограничаване на отговорност:

“Общият размер на отговорността на АФА за вреди, понесени от Банката, в резултат на извършените от АФА Услуги, няма да надвишава размера на възнаграждението (без ДДС), платено на АФА за извършените услуги”.

Клаузите за ограничаване на отговорност са стандартна търговска практика, но в контекста на този договор тази клазуа по-скоро е индикация, че в АФА ясно са си давали сметка, че услугите им могат да нанесат щети на юридическото лице КТБ. Тази специфична клауза, видимо, нарушава и “добрите нрави” визирани в ЗЗД – тоест, тя е нищожна. Апропо, целият договор е нищожен заради незаконния си предмет.

АФА би трябвало отдавна да са върнали хонорара, изплатен им от КТБ, на КТБ, както и да са изплатили обезщетения за всички щети, нанесени на КТБ и на трети лица от действията и бездействията им във връзка с този договор. Само че България не е правова държава.

Още няколко думи за отговорността

Още през 2014 г. на потърпевшите от изкуствения фалит на КТБ беше ясно, че в КТБ не е правен никакъв одит и че лицензът е отнет незаконно. Д-р Вера Ахундова, председател на сдружение “Ние, гражданите”, което обединява вложители, които са си загубили парите в банката, подава сигнал до Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори срещу АФА, Делойт и Ърнст енд Янг, с което моли да се

“…провери качеството на извършената от „Ърнест енд Янг одит” ООД, „Делойт България” ООД и „Афа” ООД одиторска работа по повод на техните доклади за състоянието на банката и спазването на изискванията на приложените международни стандарти…”.

Какво се случва обаче? Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори информира д-р Ахундова, че тези фирми са отказали да представят докладите си и договорите си с КТБ. Тоест, тези фирми са се изживявали над закона, защото не изпълняват молба на собствения си регулатор.

Мисля, че след последните ми публикации, вкл. и тази, се сещате защо – защото тези фирми нито са правили одит, нито преглед на активи, а специфични услуги, подготвящи банката за изкуствен фалит.

На лъжата краката са къси, г-жа Йорданова!

Вместо заключение, искам да ви напомня думите на Валя Йорданова пред Николай Стоянов от “Капитал” – една от медиите, които с най-голям патос разпространяват лъжите за дупки в КТБ на база на фалшиментите на АФА, Ърнст енд Янг и Делойт, вкл. и на самата Йорданова, цели десет години:

Николай Стоянов: В България също имаме пресен спомен от КТБ, от който остана едно недоверие към вашата професия, заслужено или не, в общественото
пространство има едно усещане, че одиторите не са си свършили работата.

Валя Йорданова: Отвъд тези скандали има много ситуации, в които одиторите са допринасяли за много добри неща за обществото, но обичайно не са
отразявани, защото само негативните случаи се коментират. Нашата задача е да дадем една независима оценка за достоверността на финансовата
информация, докато насаденото мнение е, че одиторите са тези, които оневиняват всички във веригата на финансовата отчетност. Всеки обаче си носи своята
отговорност, но одиторите обикновено са под прожекторите. В случая с КТБ се преекспонира вината на одитора, но искам да отбележа, че всеки носи своята
отговорност. Имайте предвид и че именно в този казус всички важни финансово-отчетни експертизи след затварянето на банката бяха направени именно от
одитори.

Както се вижда и от договора й с квесторите на КТБ, и от дисклеймъра на АФА, нито Валя Йорданова, нито АФА са правили експертиза в КТБ. Това, че тя е одитор или че други одитори са намесени в упражнението, не придава никаква тежест на бутафорията – напротив, участието на АФА, Ърнст енд Янг и Делойт в този зле скалъпен сценарий е срамота за одиторската професия.

Както вече разбрахме, същата Йорданова е намесена и в изготвянето на “експертизата” по “мегаделото” КТБ, която се оказа фалшифицирана.

Така че, по-коректно би било да се заключи, че всички финансово-отчетни манипулации след затварянето на банката са осъществени с помощта на одитори – нещо, което не би трябвало да представлява гордост, а обект на разследване от компетентни органи.

А иначе ето как Валя Йорданова и съдружничката й Рени Йорданова, която също е разписала срамната консултация на АФА за КТБ, рекламират услугите си срещу заплащане в “Меката” на фалшиви новини за КТБ – “Капитал”:


Още постове свързани с КТБ:

One thought on ““Строго конфиденциален” договор за комплот! АФА, квесторите на КТБ и БНБ дължат твърде много отговори за тайните “консултации” от 2014 г.

Comments are closed