По стъпките на две фалшификации относно КТБ свързани с “Афа”

В началото на февруари 2024 г. Цветан Василев информира обществеността, че Съдът в Кипър даде ход на дело на основание “заговор с цел измама” срещу четири физически лица, вкл. бившия главен прокурор Иван Гешев, и кипърския клон на “Бейкър Тили”. Българската прокуратура твърди пред българския съд, а и в много публични изказвания, че “експертизата” по мегаделото КТБ е правена от “Бейкър Тили-Кипър”. В хода на производството пред кипърския съд, обаче, стана ясно, че не само “Бейкър Тили-Кипър” не са правили експертизата, но и че тя е писана по методология, наложена от прокуратурата – тоест, експертизата е негодна и фалшифицирана.

Преглед на материалите по делото КТБ, както и на печата, повдигат много въпроси, вкл. кой е истинският автор на фалшиментната експертиза, приписана на “Бейкър Тили”.

Каква е ролята на “Афа консултинг”?

Както вече разкри сайтът “КТБ фактите”, изключително любопитно е, че по времето, когато се предполага, че уж “Бейкър Тили-Кипър” извършват злополучната експертиза, достъп до документи с постановление на Иван Гешев и Евгени Стоянов получават четири счетоводителки от “Афа консултинг” – Светлана Георгиева, Саша Дерменджиева, Валентина Бранкова и Валя Йорданова. Още по-интересно е, че достъп до материалите, селектирани от прокуратурата, е даден и в почивни, и в празнични дни. Тоест, тези госпожи получават особен статут, с който други вещи лица не се ползват.

Резонни въпроси около човек на име Валя Йорданова и фирма “Афа консултинг”

Съществуването на това постановление и на прилежащото му разпореждане повдига много въпроси – например, дали експертизата, в която са замесени имената на кипърски и ирландски граждани, не е писана с активната помощ на “Афа консултинг”.

За тези, които следят казуса КТБ, името на “Афа консултинг” е добре познато. Те са една от фирмите, извършили консултациите без правна и счетоводна стойност, на база на които е отнет лизензът на банката. Другите две фирми са Ърнст енд Янг и Делойт.

За тези, които не са запознати в детайли с темата, припомням, че консултациите съдържат този дисклеймър – тоест, те не могат да служат за основание за отнемане на лиценз на банка:

За следящите темата КТБ в детайли, най-интересната находка е името “Валя Йорданова” в заповедта на Иван Гешев и Евгени Стоянов, цитирана по-горе.

Преди много години, г-жа Вера Ахундова, лидер на “Ние, гражданите” – сдружение, което обединява вложителите в КТБ, които са загубили спестяванията си – публикува статия, описваща механизма на изкуствения фалит на КТБ в сайта “Гласове”. Публикацията е безследно изчезнала от “Гласове”, но копие може да намерите тук. Г-жа Ахундова е стигнала до следното заключение:

Методологията AQR е приета от квесторите, т.е. от БНБ по същество, по предложение на БНБ и одиторските фирми. От приложените мейли на Н.Кордовска /Банков надзор в БВБ/, Д.Костов – подуправител в БНБ с ресор „Управление Банково” и Валя Йорданова /Афа” ООД/ се вижда, че промяната на методологията за оценка на активите на #КТБ се ръководи от Н.Кордовска и Д.Костов. Става ясно, също така, че „одиторските фирми” желаят да получат като форма на застраховка всеки по отделно копие на заповедта и документа /Решение на УС на БНБ/, с които е приета новата методология за анализ и оценка на обезценките на кредитните експозиции на КТБ. Тази методология е приложена само за КТБ. За никоя друга банка в България до момента тя не е прилагана – нито през 2014 г., нито през 2015 г.

В този план, трябва да направим следните обобщения:

  1. От години се знае, че към КТБ е приложена недопустима методология, която не е прилагана към друга банка към онзи момент.
  2. От години се знае, че консултациите са координирани лично от Нели Кордовска и Димитър Костов. Хубаво е да отбележим, че Кордовска малко след това беше промотирана във Фонда за гарантиране на влоговете. Тоест, тя е координирала незаконното отнемане на лиценза на банката, а след това е парашутирана да координира и разграбването на активите й.
  3. Най-важното – от разкритията на г-жа Ахундова става ясно, че човек на име Валя Йорданова от “Афа консултинг” е координирал избора на методология с Кордовска и Костов.

Справка в Интернет показва, също така, че човек на име Валя Йорданова е учредител на “Афа”, както и съдружник там. Фирмата вече е ребрандирана като BDO Bulgaria. Понеже темата е актуална – Йорданова е специализирала счетоводство в Русия. Може да случайно съвпадение, но руската ВТБ е сред организаторите на погрома над КТБ и пряк бенефициент от него.

Всички тези съвпадения водят и до резонното заключение, че ако наистина говорим за една и съща Валя Йорданова – след като Валя Йорданова е координирала фалшиментните доклади, на база на които е отнет лицензът на банката, тя е била във фрапантен конфликт на интереси, когато се е намесила и в експертизата по “мегаделото” КТБ. Най-малкото – основната цел на “експертизата” е била да прикрие следите от изкуствения фалит на КТБ, причинен и с участието на счетоводител на име Валя Йорданова.

Правни съображения

Българският Наказателен кодекс може да е от 1960-те, но бърз поглед показва, че следните деяния съставляват престъпления срещу правосъдието:

Чл. 290а. (Нов – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация, представена пред съд, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Чл. 291. (1) (Изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който като вещо лице пред съд или пред друг надлежен орган на властта устно или писмено съзнателно даде невярно заключение, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 7.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако деянието по предходната алинея е извършено по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 7.

В правова държава, каквато България категорично не е, самият факт, че има основателни съмнения за фалшифицирана екпертиза по инструкции на прокуратурата, би дал началото на разследване на предполагаемо престъпление срещу правосъдието, както и установяване на конкретната роля на всички замесени.

Изплуват връзки с Иво Прокопиев и медиите му

През 2020 г. обясних, че за първи път думата “дупка” в контекста на КТБ е използвана в “Капитал” в края на юни 2014 г. В сферата на финансите не се говори за дупки, а за капиталов недостиг. Такъв може да бъде доказан само с одит, какъвто в КТБ не е правен за 2014 г. до ден днешен.

Фамозната “дупка” е измислена на база на некоректно приложена методология, избрана в координация между човек на име Валя Йорданова от “Афа консултинг”, Нели Кордовска и Димитър Костов. Вмятам само, че когато фирмите, извършили консултациите през 2014 г., са разбрали, че БНБ отнема лиценза на КТБ на база на техните консултации, те няма как да не са знаели, че това не само е категорично незаконно, но и престъпно. Да фалираш системна банка без одит и позовавайки се на консултации без правна и счетоводна стойност, знаейки, че това ощетява правото на собственост на хиляди души, говори за умишлени действия.

Добре е да подчертаем, че през 2014 г., медиите на Иво Прокопиев бяха рупорът на най-кресливата пропаганда, че в КТБ имало “дупка”. Иронията се състои и в това, че като специализирани медии във финансова тематика, няма как да не са знаели, че в КТБ не е правен одит, за да докаже капиталов недостиг.

Още съмнения и странни съвпадения

През 2017 г., незнайно в какво си качество, Иво Прокопиев е поканен да даде интервю за bTV по повод на внасянето на делото КТБ в съда от Иван Гешев. Прокопиев гордо е сложил и транскрипт на това интервю на сайта си – нямам намерение да слагам линк, защото не смятам, че злонамерената пропаганда трябва да се промотира.

Изключително любопитно в това интервю, обаче, е, че Иво Прокопиев разказва какво заключили “Афа консултинг”, Ърнст енд Янг и Делойт в докладите си от 2014 г. Тези доклади не са публични до ден днешен. България отказа да ги представи пред Съда в Страсбург по делото “КТБ срещу България” даже през 2021 г. и 2022 г. Как през 2017 г. Иво Прокопиев е запознат с тяхното съдържание? Ако е бил запознат, на какво основание? Да не би да е заради приятелски отношения с Валя Йорданова?

Делото във Вашингтон

В същото абсурдно интервю от 2017 г. същият Иво Прокопиев прави и следните скандални и злонамерени внушения за Суверенния фонд на Оман:

За делото “Суверенния фонд на Оман срещу България” съм писала много пъти тук. Важно е да отбележим, че то е заведено през 2015 г. Няма как през 2017 г. на лицето Иво Прокопиев да не му е било известно кой е ищецът по делото във Вашингтон. Да се правят нелепи внушения за суверенен фонд, показва или злонамереност, или фундаментална некомпетентност. Суверенните фондове са инвестиционни фондове на държави – може да прочетете повече тук. Този на Оман е един от най-респектабилните, инвестирал и в САЩ, и във Великобритания.

Лично не вярвам в случайни съвпадения. Доказаната лъжа, че България е спечелила делото във Вашингтон тръгна от медиите на Иво Прокопиев, и то като платена публикация на Министерство на финансите под ръководството на Владислав Горанов, който вече е санкциониран за корупция по “Магнитски”.

Защо всичко това е важно? Дали не може да се усъмним, че един от експертите, ползван от България, за да осигури “брилянтната защита”, довела до провал, не е свързан с “Афа консултинг”?

Колко фалшиви експертизи и доклади за КТБ са написани с участието на тази фирма?

PS. За заслугите си, фирма “Афа” получава серия апетитни награди и молби за нови услуги – става посредник на продажбата на банка “Виктория”, собственост на КТБ, извършва съмнителен стрес тест на ПИБ… Какво ли още ще научим? Всъщност, само погледнете колко банки одитира “Афа” през последните години и забележете, че през 2014 г. “Афа” не одитира нито една!


Още постове свързани с КТБ:

21 thoughts on “По стъпките на две фалшификации относно КТБ свързани с “Афа”

Comments are closed