Колко “застраховани” срещу отговорност на основание “измама с цел лична облага” са Валя Йорданова, Рени Йорданова и “одиторската” им фирма “БДО АФА”?

Тече, тече, всичко тече… и така, скандалният доклад на “АФА”, една от фалшификациите, на база на които е отнет лицензът на КТБ през 2014 г., изтече към мен. Осъзнавам, че имам невероятен късмет и огромна отговорност, защото тези доклади са една от най-дълбоко пазените тайни на държавата България, а може би – една от най-големите тайни на дълбоката държава в България.

Докладите на “АФА”, Ърнст енд Янг” и “Делойт” от 2014 г. не са публични до ден днешен! България, в лицето на Министерство на правосъдието, отказа да ги представи пред Съда в Страсбург по делото “КТБ срещу България”. Тези доклади са и причината България да се споразумее с Оман по делото “Суверенен фонд на Оман срещу България” пред Международия център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон. Както знаете, наскоро разследващи журналисти от “Бърд” осъдиха Министерство на финансите да направи споразумението с Оман публично. Това министерство, видимо, не само не се срамува, че е заблуждавало обществото, че България била “спечелила” делото с години, не само не се притеснява, че лъжите му за принципа на конфиденциалност в ICSID са изобличени и пред българския съд, но и отказва да се съобрази с решение на български съд.

Безценната находка – докладът на “АФА” за КТБ от 2014 г. – е маркирана “конфиденциално”. Съдържанието й е потресаващо и води до резонния въпрос – колко “застраховани” срещу отговорност на основание “измама с цел лична облага” са Валя Йорданова, Рени Йорданова и “одиторската” им фирма “БДО АФА”? Този въпрос е особено важен на фона на последните ми постове “По стъпките на две фалшификации относно КТБ свързани с “Афа”” и “Между финансовия успех и моралния фалит – около “АФА” мирише все по-лошо”. Разбира се, важен е и контекстът на делото срещу група предполагаеми измамници, включително Иван Гешев, заведено от Цветан Василев в Република Кипър.

Допълнителни въпроси изникват около Рени Йорданова, Валя Йорданова и съзвездието им “Афите” във връзка със зеещи дупки и фрапантна липса на отчетност в Търговския регистър на Република България.

Малко предистория – скритото оръжие на умишления разстрел на КТБ

През лятото на 2014 г. и началото на 2015 г. България беше залята от море от пропаганда с опорни точки като “дупки”, “чували”, “престъплението на века”, “пирамиди” и “фараони”. Тогава и представящи се за сериозни медии като “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул” и др. бяха “морално” ангажирани да разпространяват напоително нелепици за КТБ и за Цветан Василев. За илюстрация, ето само две заглавия от изживяващия се за финансов журналист в “Капитал” Николай Стоянов, който до ден днешен изглежда обсебен от мисията си да лее нелепици за КТБ – “И зейват още дупки” от 20.09.2014 г. и “Пирамидата КТБ и нейните фараони” от 24.10.2014 г.

През лятото на 2014 г. медиите на Икономедия, заедно с много други, включително медии на Делян Пеевски, вече санкциониран за корупция по закона “Магнитски”, дадоха най-доброто от себе си да заблудят българската общественост, че в КТБ бил правен одит. Парадоксално, още тогава, българската държава излъга Европейската комисия, че упражнението на “АФА”, “Ърнст енд Янг” и “Делойт” било “оценка на активи”. За тези, които не са запознати с темата – няма как един и същи анализ да представлява и одит, и оценка на активи. Апропо – КТБ няма одитиран годишен отчет за 2014 г. до ден днешен, въпреки че синдиците са осъждани за това!

По-важното е, че океанът от умишлена дезинформация през 2014-а г. и 2015-а г. целеше само едно – настройване на обществото срещу група нарочени хора и запушване на устата на експертите, които казват истината. Разчиташе се, както винаги, на фойерверки – прокурорски и медийни. Междувременно, докладите на “АФА”, “Ърнст енд Янг” (EY) и “Делойт” (Deloitte) останаха дълбока тайна – всички трябваше да вярват на българската журналистика.

В този ракурс, трябва да припомним думите на Цветан Гунев, който е бивш подуправител на БНБ и настоящ подсъдим по “мегаделото” КТБ за период – забележете – в който не е бил в длъжност. През 2015 г, в интервю за в. “Банкер”, Гунев казва по повод на докладите, на база на които е отнет лицензът на КТБ:

Тези доклади са оръжие. Това е все едно да бъде застрелян човек на мост и да падне в реката. И понеже нямаме оръжието, обявяваме, че се е удавил.“.

Неслучайно те са такава тайна на дълбоката държава.

“Разстреляните” и значението на фалшиментните доклади от 2014 г.

Още през 2014 г. в специализираните медии добра душа лийкна дисклеймъра на един от “одиторите” на КТБ през лятото на 2014 г. (одитори силно казано, защото те не са правили одит):

Тоест, за жертвите на погрома над КТБ още тогава беше ясно, че тези фамозни доклади, представени пред обществото като разкрили “страхотии”, нямат нито счетоводна, нито правна стойност. В превод – те не могат да бъдат основание за отнемане на лиценз на банка по законодателството на България и ЕС.

Неслучайно, ВАС се наговори и смачка десетки жалби срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ – както самият Съд в Страсбург установи по делото “КТБ срещу България”, КТБ е трети пореден случай на отнемане на лиценз на банка в нарушение на правото на справедлив процес и правото на собственост, заложени в ЕКПЧ. Вмятам само, че през 2014 г./2015 г., 22 (ДВАДЕСЕТ И ДВЕ) дела, свързани с лиценза на КТБ, се падат на вечната Таня Вачева, която вече е гледала делото “Капиталбанк”, формирала е мнение в полза на статуквото и не смята за нужно да се самоотведе. Падат се дела и на Лозан Панов, предполагаем автор на “копи-пейст” мотивите, нарушаващи ЕКПЧ, и съдия-докладчик по поне ПЕТ дела, свързани с лиценза на КТБ. Точно по това време той е избран за председател на ВКС от компрометирания ВСС и по предложение на хора на Сотир Цацаров, Делян Пеевски и Бойко Борисов.

Конфиденциалната находка – Валя Йорданова и Рени Йорданова от “АФА” са имали ясното съзнание, че извършват нещо нередно

Текстът на конфиденциалния доклад на “АФА” – един от трите доклади, на база на които е отнет лицензът на КТБ – е разписан от Валя Йорданова и Рени Йорданова, съдружнички във фирма “АФА”.

В предходния си пост ““Между финансовия успех и моралния фалит – около “АФА” мирише все по-лошо”, обясних, че много отдавна вложители в КТБ са установили, че категорично неприемливата методология в доклада е определена чрез комуникация между Валя Йорданова от “АФА”, от една страна, и Нели Кордовска и Димитър Костов от БНБ, от друга. Освен това, по средата на упражнението, методологията е променена, защото търсеният резултат не е бил постигнат.

Не искам да влизам в анализ на съдържанието на този злощастен доклад – той има нулева стойност, нищо не доказва и не може да бъде ползван за нищо – неслучайно е такава дълбоко пазена в тайна.

По-интересното е, че Валя Йорданова и Рени Йорданова от “АФА” слагат следния дисклеймър, който ясно показва, че те осъзнават какво извършват, но желаят да си “вържат гащите” и с тиранти, и с колан:

“Нашият доклад не е предназначен за използване като доказателство или като друго експертно заключение в съдебни или други производства.

Нашият доклад е предоставен конфиденциално и единствено в полза на Банката и не следва да се копира и разпространява, изцяло или частично извън Банката без наше предварително и изрично наше писмено съгласие, което може да бъде предмет на определени условия. В пълната степен, позволена от закона, ние не поемаме отговорност за този доклад или за заключенията, които сме формирали, пред което и да е друго лице, освен Банката.

Ние позволяваме цялостно оповестяване на настоящия доклад единствено от Вас пред Българската народна банка, без да поемаме или приемаме каквато и да било отговорност пред тях от наша страна. Към нашия доклад не трябва да се правят препратки, изцяло или частично, в който и да било друг документ, нито той може да се предоставя или копира до която и да било друга страна, при никакви обстоятелства без изрично и писмено наше разрешение. В случаите, в които неоторизирани лица решат да използва Доклада ни, те правят това на собствен риск.

Нашият окончателен доклад заменя всички предшестващи работни версии на доклада, които е възможно да са били комуникирани с Банката.

Писмените записки, презентации, анализи, графици или други материали, които ние сме изгорвили в наша помощ за предоставяне на услугите и изготвянето на нашия доклад, могат да Ви бъдат предоставени на база “както е” за Ваше завършване или перснализиране. Вие сте отговорни за завършването, персонализираето, внедряването, използването и ефективността на тези елементи и ние нямаме задължение за връзка с това.

Нашата работа започна на 6 август 2014 г. и приключи на 18 октомври 2014 г. Поради тези причини не носим отговорност за събития или обстоятелстства, случили се след тази дата.”.

Да преведем многословния дисклеймър – има ли основания за обосновано предположение, че Рени и Ваня Йорданови са съучастнички в изкуствения фалит на КТБ?

Потоците от думи и повтарянето на отказа им да “поемат отговорност” недвусмислено показва, че Рени Йорданова и Валя Йорданова са имали ясното съзнание, че извършват нещо нередно – неслучайно са настоявали толкова много докладът им да остане скрит. Очевидно е, че техните юрисконсулти също са изпаднали в паника, защото са си давали сметка, че този доклад може да бъде използван за прикриване на престъпление, а именно – умишленото отнемане на лиценз на системна банка, без да има основания за това.

Може би, обаче, Рени Йорданова и Валя Йорданова е трябвало да се консултират и с пеналисти? Защо? Защото нито един дисклеймър не може да освободи някой от наказателна отговорност! Можем да направим обосновано предположение, че в момента, в който БНБ е отнела лиценза на КТБ на база на трите бутафории, вкл. фалшификата на “АФА”, Валя Йорданова, Рени Йорданова и екипът им са имали ангажимент да уведомят компетентните органи за предполагаемо извършено престъпление.

И още нещо – нито един дисклеймър, макар и многословен, не може да освободи Рени и Ваня Йорданови за щети, нанесени на трети лица заради техните действия и бездействия, особено в контекста на предполагаемо престъпление и/или закононарушение.

Делото на Цветан Василев в Кипър – по стъпките на още една фалшификация с участието на “АФА” и Валя Йорданова

В предходния си пост ““Между финансовия успех и моралния фалит – около “АФА” мирише все по-лошо”, ви разказах, че покрай делото на Цветан Василев срещу “Бейкър Тили-Кипър”, Иван Гешев и група чужди граждани, изплуваха твърде много странни факти, обстоятелства и съмнителни съвпадения.

От “Бейкър Тили-Кипър” отричат да имат нещо общо с експертизата по “мегаделото” КТБ. Един от експертите пък твърди, че методологията на “анализа” е наложен от прокуратурата – оттам били дали и документите. За капак, от кориците на делото КТБ възкръснаха документи, показващи, че по времето, когато “Бейкър Тили-Кипър” уж правили “експертиза” относно КТБ, достъп до документите, вкл. в извънработно време и в почивни дни, е даден на “АФА”. Едно от назначените вещи лица от вездесъщия тогава Иван Гешев и неговата компания е самата Валя Йорданова.

В предната си публикация предположих, че Йорданова е била във фрапантен конфликт на интереси – хем е автор на доклад, на база на който е отнет лицензът на КТБ, хем е съпричастна към съмнителна “експертиза”. Гореспоменатият дисклеймър, обаче, повдига още повече въпроси от гледна точка на наказателното право! Хем Йорданова няма как да не е съзнала, че лицензът на КТБ е отнет незаконно през 2014 г., хем е участвала в изготвянето на експертиза, замитаща следите на изкуствения фалит на банката.

Оттук, обаче, следва и въпросът – на кого и защо са му били необходими подписи на бушони от Кипър и Ирландия? От една страна, имаме харизмата на международния престиж – неслучайно под път и над път, вкл. в обвинителния акт по делото КТБ, прокуратурата разказва напоително за “международната експертиза”. От друга страна, обаче, чуждите подписи могат да спестят наказателна отговорност за представяне на невярна информация пред съд на българските автори на “експертизата” – деяние, което съставява престъпление против правосъдието.

Някой е вярвал, че дотук няма да се стигне и… твърде много си е повярвал

Делото КТБ е конструирано от Иван Гешев така, че никога да не се гледа по същество. Има предвидени от самата прокуратура над 440 кошаревски свидетели, а до този момент са разпитани само 9. Въпреки малоумни спекулации от знайни и незнайни журналайки и мисирки по темата, никой нищо не бави. Кошаревските свидетели нагло влизат с десетки листове хартия, които четат бавно и протяжно, въпреки че това е категорично нарушение на НПК. След това е нормално всеки подсъдим и защитата му да зададат въпросите си. Когато говорим за очевадни лъжесвидетели, омазани до ушите в кал, въпросите са още повече. Но лъжесвидетелите винаги могат да разчитат на съдия Виржиния Петрова, която ги вади от ситуация, когато се объркат, и преформулира мислите им. За стотиците нарушения на НПК на Петрова, може да прочетете тук.

По българското право, експертизите обикновено се разглеждат накрая на съдебното следствие, а и съдия Виржиния Петрова удобно заключи, че не било уместно да се гледа експертизата сега, преди да бъдат разпитани ВСИЧКИ свидетели.

Тоест, можем да направим обосновано предположение, че на авторите на злополучната “експертиза” им е било казано, че тя никога няма да бъде разгледана в съдебна зала, защото като се стигне до този момент, участниците в процеса няма да ги има по технически причини. Направете си и вие сметката – ако за 5 години, откакто делото се гледа по същество, са разпитани 9 (лъже)свидетели, колко години ще са необходими да бъдат разпитани останалите 431 (лъже)свидетели?

И в този контекст, искам да припомня думите на Валя Йорданова пред Николай Стоянов от “Капитал” през 2018 г., които цитирах в предния си пост:

Имайте предвид и че именно в този казус [КТБ] всички важни финансово-отчетни експертизи след затварянето на банката бяха направени именно от
одитори.
“.

Твърде иронично е, че госпожата, която е положила неистови усилия да скрие доклада си от 2014 г., включително със зашеметяващ дисклеймър, е толкова горда, че експертизите били писани от “одитори”. Още по-скандално е, че ретроактивния, екстраполационен анализ със съмнително авторство, приписан на “Бейкър Тили-Кипър”, но най-вероятно и с нейно участие, е наречен “експертиза”. Фактът, че изказването е направено в медия, гръмко рекламирала и двата срамни доклада с участието на “АФА”, само добавя нови щрихи към скандала.

Сериозен материален интерес и зеещи дупки в Търговския регистър на Република България – какво още криете, “АФА”?

В предния си пост, ви разказах, че след участието си в погрома над КТБ, “АФА” вървят стремглаво нагоре – от одиторска фирма, одитираща точно нула банки в България през 2014 г., днес те са одитори на серия банки в страната.

Сигурно е случайно съвпадение, но Фондът за гарантиране на влоговете в банките в България, под ръководството на Нели Кордовска и Матей Матев, омазани до ушите в кал заради съпричастност към погрома над банката и/или в разграбването на активите й, селектират точно “АФА” да консултира съмнителната продажба на банка “Виктория”, собственост на КТБ… малко след като фалшиментните експертизи, пришити към “Бейкър Тили-Кипър”, виждат бял свят.

Но въпросите за материалния интерес на “АФА” в погрома над банката въобще не свършват тук. Лично съм възмутена как одиторска фирма “АФА” ООД, с такива големи претенции, е “забравила” да качи одитираните си годишни отчети за цели ПЕТ години – 2010 г., 2011 г., 2012 г., 2013 г. и 2014 г. Сигурно е случаен пропуск или бъг в Търговския регистър?

Още по-интересно е, че от годишния финансов отчет за 2015 г., обявен чак през 2017 г., стават ясни любопитни подробности.

През 2015 г. от “АФА” генерират впечатляващ финансов резултат – 816 000 лв. Той пък бил по-малък от резултата през 2014 г. – 908 000 лв.

Главозамайващи дивиденти

От същия годишен финансов отчет за 2015 г. става ясно, че съдружниците в “АФА” са си разпределили главозамайващи дивиденти за българския стандарт – 5 000 000 (ПЕТ МИЛИОНА) лева. Няма лошо някой да се награди за честен труд – това не е укоримо. Интересно, обаче, е каква част от тази сума е заработена покрай услуги около погрома над КТБ. Вестник “Банкер” вече зададоха въпроса, дали “АФА” няма да изникне отново, ако някой се зарови във фалшификата на “Аликс Партнърс”. Ако някой не се порови, никога няма да разберем.

Хиляди жертви на погрома и бъдещи компенсации с лихви

Цялата информация, събрана до този момент, включително скандалният доклад на “АФА” от 2014 г., показва, че “дупката” в КТБ е категорична спекулация, услужливо пропагандирана в медии, вкл. такива като тези на Икономедия, в които “АФА” се рекламират и плащат за пиар публикации. Ако дупки има някъде, те са в нечий морал, нечии познания по право, вкл. по наказателно право… и в джобовете на ощетените от изкуствения фалит на КТБ.

В този план, най-логично е да си помислим, че хора като Валя Йорданова и Рени Йорданова, както и фирмата им “БДО АФА”, дължат твърде много отговори. Защо не и пред съда в Кипър? Разбира се, отговорите вървят и с компенсации с лихви за вредите, натресени на жертвите на погрома.

И да напомним, че номерът на Пеевски – българската прокуратура ме изпра – на който той разчита по делото “Пеевски срещу Йелън”, не минава в правови държави.


Още постове свързани с КТБ:

17 thoughts on “Колко “застраховани” срещу отговорност на основание “измама с цел лична облага” са Валя Йорданова, Рени Йорданова и “одиторската” им фирма “БДО АФА”?

Comments are closed