Между финансовия успех и моралния фалит – около “АФА” мирише все по-лошо

В предходния си пост “По стъпките на две фалшификации относно КТБ свързани с “Афа”” ви разказах, че покрай делото в Кипър, което Цветан Василев заведе срещу Иван Гешев, “Бейкър Тили-Кипър” и граждани на Кипър и Ирландия, изплуват интересни връзки и доказателства за умишления фалит на банката.

Широко прокламираната от прокуратурата, и в частност от Иван Гешев, “експертиза” по “мегаделото” КТБ се оказва манипулирана по инструкции на Иван Гешев – освен това, е със съмнително авторство. Формално е приписана на “Бейкър Тили-Кипър”, но от тази фирма отричат да са я правили. По ирония на съдбата, в материалите по “мегаделото” КТБ има документи, които показват, че вместо на “Бейкър Тили”, достъп до досиетата, вкл. в извънработно време и в празнични дни, е даден на българската “АФА” – фирма добре позната на пострадалите от изкуствения фалит на КТБ.

“АФА” и “Бейкър Тили-България” имат дълга история на общи проекти – даже при ребрандирането на “АФА” на “БДО АФА” през 2023 г., става ясно, че голяма част от служителите на “АФА” са напуснали и са се присъединили към екипа на “Бейкър Тили-България”. Отговорът на въпроса, кой, как и защо е решил да пришие доклада на “Бейкър Тили-Кипър” и каква е конкретната роля на “АФА” в този скандал, остава неразгадан. Едно, обаче, е ясно – около “АФА” и служител на “АФА” на име Валя Йорданова мирише все по-лошо.

Защо е важно да се изяснят фактите и обстоятелствата около фалшифицираната експертиза по делото КТБ?

На прословутата пресконференция през юли 2017 г., посветена на внасянето на “мегаделото” КТБ в съда, на която Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по делото, сравни усилията си с “кацане на Луната с дизел”, същият Иван Гешев подчерта:

Това дело ще се реши от експертизите… Свидетелите са бонус към ситуацията.”.

Обвинителният акт по делото КТБ е придружен от многословно излияние със заглавие “Моделът КТБ”, в което като “бонус” към налудничавите твърдения, непрекъснато се подчертава важността на “международната експертиза”. Твърди се, също така, че:

“Като част от извършената международна експертиза, експертите са прегледали всички документи и цялата информация, съдържащи се в кредитните досиета за кредитите в обхвата на международната експертиза.”.

Иван Гешев от години използва “заключенията” на тази “експертиза” като “авторитетен аргумент” в подкрепа на щяло и на нещяло. През декември 2023 г., в отговор на въпроса в предаването на Сашо Диков, защо не е разпитал главния обвиняем Цветан Василев в хода на разследването, Иван Гешев с амломб натърти:

“Господин Цветан Василев няма какво да каже, защото тези, които са направили експертизата за пръв път в България, са едни от между десета и двадесета компания, международна одиторска. Казва се Бейкър Тили. Те са проследили всички движения. Няма какво да ми каже господин Цветан Василев.”.

Правото да бъдеш разпитан е основно право на всеки обвиняем – неизменима част от правото на справедлив процес. Като се абстрахираме от милиционерската логика на Иван Гешев, който не признава Европейската конвенция за правата на човека, Хартата за правата на човека в ЕС и Конституцията на Република България, за да не се отклоним от основната тема, можем да заключим, че има достатъчно данни, че прокуратурата е излъгала българския съд и че Иван Гешев, дори и след освобождаването си от длъжност, разпространява категорично неверни твърдения:

  1. В хода на производството в Кипър, “Бейкър Тили” твърдят, че не са правили експертизата по делото КТБ.
  2. В хода на производството в Кипър, един от експертите твърди, че и методологията, и документите, с които са работили, са наложени от прокуратурата.
  3. Ерго, експертизата е категорично манипулирана, международното участие в нея е силно преувеличено, заключенията в нея няма как да са меродавни, защото, на всичкото отгоре, са базирани и на непълна информация.
  4. На база на документите по делото КТБ може да се направи и обосновано предположение, че информацията, която е станала основа на фалшиментната експертиза, е грижливо селектирана от служители на “АФА” – Валя Йорданова, Светлана Георгиева, Саша Дерменджиева, Валентина Бранкова – за да доведе до желания от прокуратурата резултат.

В превод, “мегаделото” КТБ се крепи на фалшификат, изработен по инструкции на прокуратурата и най-вероятно с помощта и на “АФА” – какво е естеството на тази помощ, тепърва трябва да се установи.

Няколко думи за методологията на “експертизата” и за “АФА”

От години подсъдимите по “мегаделото” КТБ са озадачени от “експертизата”, приложена по делото, защото тя няма характеристики на ескпертиза, а по-скоро на доклад, разглеждащ хипотетичен консервативен сценарий. Без да влизам в детайли, този доклад прилага ретроактивен екстраполационен анализ спрямо частични факти и оскъдна документация. Тоест, този доклад нищо не доказва и не може да бъде ползван за доказателство пред съд, още по-малко да бъде представен като “международна експертиза” на база на преглед на “всички документи и цялата информация, съдържащи се в кредитните досиета за кредитите в обхвата на международната експертиза”.

Присъствието на фирмата “АФА” в кориците на “мегаделото” КТБ буди безпокойство и недоумение и поради специфичната роля на “АФА” при незаконното отнемане на лиценза на КТБ през 2014 г. Както ви разказах в предния си пост, фамозните доклади на АФА, Ърнст енд Янг и Делойт, на база на които е отнет лицензът на КТБ, са консултации, прилагащи методология, избрана от Нели Кордовска и Димитър Костов от БНБ, от една страна, и от Валя Йорданова от “АФА”, от друга. Въпреки че бяха нагло представени като “одит” пред обществото и като “оценка на активи” пред Европейската комисия, тези доклади не са нито одит, нито оценка на активи. Това най-вероятно е същата Валя Йорданова, която изплува и като участвала в експертизата по “мегаделото” КТБ.

Вера Ахундова, доктор по икономика и лидер на “Ние, гражданите”, сдружение на вложителите в КТБ, които са загубили спестяванията си, сравнява избора на методологията през 2014 г. с “терористичен акт”. Тази методология е абсолютно неприемлива за случая на банка в ликвидна криза, каквато е КТБ през лятото на 2014 г. До онзи момент не е прилагана към нито една банка в България. Освен това, д-р Ахундова е проследила комуникация между Валя Йорданова и БНБ, в която се вижда, че методологията е сменена по средата на упражнението, наречено “консултация”, за да даде още по-голямо изкривяване на състоянието на КТБ.

Д-р Ахундова е установила, че “одиторските” фирми въобще не са правили пълен преглед на активи, както е представено пред обществото:

“”Одиторските” фирми не са извършили цялостна оценка на активите на КТБ. В обсега на техните услуги не влизат обезпеченията, а още по-малко обезценки на обезпеченията, каквито те са направили с цел да се увеличи негативният ефект на капиталовата недостатъчност.”.

Освен това, д-р Ахундова е забелязала, че в допълнение към скандалния избор на методология и промяната й по средата на консултацията, квесторите на КТБ са взели допълнителни мерки да влошат изкуствено състоянието на банката:

“По всяка вероятност и след всички извършени манипулации резултатът от обезценките не е бил толкова внушителен, колкото е бил поръчан, което е наложило квесторите да вземат решение да сторнират всички операции по прихващания на задължения и вложения по сметките на едно и също физически или юридическо лице. По този начин, в нарушение на чл. 6 от ЗГВБ около 3 милиона лева са откраднати само от служителите на КТБ. Сторнирани са прихванати по схемата кредит-депозит на едно лице – физически лица и фирми, милиони суми, като незаконно дори преди 6.11.2014 г. са начислени наказателни лихви, вариращи между 17 и 20%.”.

Как Валя Йорданова от “АФА” случайно се изпуска пред “Капитал”

Николай Стоянов от “Капитал”, журналист, който дезинформира по темата КТБ от години, услужливо дава думата на Валя Йорданова от “АФА” по темата “одит” на КТБ през октомври 2018 г. Ето един ключов пасаж от интервюто:

Николай Стоянов: В България също имаме пресен спомен от КТБ, от който остана едно недоверие към вашата професия, заслужено или не, в общественото
пространство има едно усещане, че одиторите не са си свършили работата.

Валя Йорданова: Отвъд тези скандали има много ситуации, в които одиторите са допринасяли за много добри неща за обществото, но обичайно не са
отразявани, защото само негативните случаи се коментират. Нашата задача е да дадем една независима оценка за достоверността на финансовата
информация, докато насаденото мнение е, че одиторите са тези, които оневиняват всички във веригата на финансовата отчетност. Всеки обаче си носи своята
отговорност, но одиторите обикновено са под прожекторите. В случая с КТБ се преекспонира вината на одитора, но искам да отбележа, че всеки носи своята
отговорност. Имайте предвид и че именно в този казус всички важни финансово-отчетни експертизи след затварянето на банката бяха направени именно от
одитори.

Както обясних по-горе, “Бейкър Тили” не са правили нито одит, нито експертиза за КТБ. Стои основен въпрос – кои са тези одитори, правили експертизата по делото КТБ, и дали Валя Йорданова не е една от тях?

Освен това, да наречеш ретроактивен, екстраполационен анализ, разглеждащ един възможен сценарий “експертиза”, е крайно манипулативно твърдение.

А и фактът, че някакъв доклад е писан от одитор, нито го прави одит, нито го прави експертиза, нито доказва каквото и да било, ако методологията е неадекватна и не са разгледани всички документи.

Възходът на “АФА” от погрома над КТБ насам

Във връзка с гореизложеното, е изключително любопитно как възходът на “АФА”, Афите или както там ги наричат (те имат изобилие от юридически лица, които човек може да обърка) съвпада с намесването на името им в поне две фалшификации, свързани със събарянето на КТБ – скандалните консултации от 2014 г., на база на които е отнет лицензът на банката, и експертизата по делото КТБ, поръчана от Иван Гешев.

Не вярвам в случайности. През 2016 г., Фондът за гарантиране на влоговете в банките селектира неясно по какъв критерий “АФА” за консултант на продажбата на ТБ “Виктория”, собственост на КТБ. По това време зам.-председател на ФГВБ е Нели Кордовска – същата, координирала с човек на име Валя Йорданова от “АФА” методологията на консултациите от 2014 г. Председател на Фонда е Матей Матев, оплетен в конфликти на интереси от различен характер със синдиците на КТБ, както разкри докладът на Сметната палата от 2023 г. На мен, чисто субективно, това ми прилича на награда за добре свършена работа.

Но наградите не ми изглежда да свършват там.

От нула до много

През 2014 г., когато БНБ неясно на база на какъв критерий избират не особено известната “АФА” да извърши консултацията, лъжливо представена за одит пред обществото, “АФА” одитира точно НУЛА банки в страната. Какви са им били компетенциите и опитът, за да бъдат избрани да анализират състоянието на банка в ликвидна криза?

Години по-късно “АФА” е завзела солидна територия в сферата на одитирането на банки, странно съвпадаща с предишната територия на КПМГ/KPMG, одитора на КТБ.

Направих си труда да направя “карта” на разпределението на пазара на одитирането на банки между одитните компании в страната през последните десет години по информация от сайта на БНБ. Забелязват се интересни съвпадения и колаборации.

Към март 2014 г. KPMG одитират ТРИНАДЕСЕТ банки в България. КПМГ тогава са и одитор на самата БНБ. Оттук един резонен въпрос – как пък точно в КТБ КМПГ са си затворили очите, а на другите места са били на висота? Или пък чисто и просто, за да се материализира планът на погромаджиите, КПМГ е трябвало да бъде “ударена”?

Преглед на “картата” показва, че и трите одиторски фирми, писали фамозните консултации от 2014 г. – “АФА”, “Ърнст енд янг” и “Делойт” – са бенефициенти от атаката срещу КТБ и КПМГ, защото завземат пазарния дял на КПМГ. Най-голям печеливш обаче е “АФА”.

Прави впечатление, че много клиенти на КМПГ се преориентират още през декември 2014 г. към “Ърнст енд янг”. Временните синдици на КТБ натрапват компанията и за одитор на банка “Виктория”, собственост на КТБ.

За първи път, поне по данните, които намерих, “АФА” се явява одитор на банка, и то само на една – Д Банк – през 2015 г. За нея се спекулира от години, че има връзки с ДПС, вкл. с Ахмед Доган.

“АФА” започва да става популярна като банков одитор чак през 2017 г., но, най-верятно съвсем случайно, винаги върви в пакет с “Ърнст енд Янг”, партньора й във фамозните доклади за КТБ от 2014 г.

През последните години, клиентите комбинират услугите й и с тези на “Делойт”, другия партньор в докладите, а и с “Бейкър Тили-България”.

КОЙ измисли индулгенцията от Кипър?

Имайки предвид многобройните колаборации между “АФА” и “Бейкър Тили-България”, стои логичен въпрос – на кой му е трябвало индулгенция от Кипър? Да не би “експертизата” да е толкова скандална, че никой в България да не е искал да си сложи подписа под нея, осъзнавайки, че може да носи наказателна отговорност за невярно съдържание?

Мисля, че времето, в което ще получим отговори, наближава.

Що се отнася до авторите на докладите от 2014 г. и на злополучната експертиза – много жалко, че възходът на такъв успешен бизнес тръгва от морален фалит. Този фалит на ценностната система е константиран и от несправедливо обвинените и подсъдимите на база на този фалшификат, и от вложители, които не са си получили парите 10 години след изкуствения фалит на банката. От “АФА” може да не си дават сметка, но заради действията им над 5000 души са си загубили спестяванията, има стотици съсипани бизнеси, има лични трагедии. Разбира се, замеряни с кал от 10 години насам са и несправедливо обвинените по делото КТБ.

PS. Сигурно е напълно случайно, но одитор на “АФА” се явяват “Захаринова и партньори”. Същата Захаринова е била одитор и на Икономедия на Иво Прокопиев. Знае се, че е била в близки отношения с Алексей Петров. Заподозряна е във връзки с Ахмед Доган. По стечение на обстоятелствата е и лична приятелка на Бисер Лазов – главният лъжесвидетел по “мегаделото” КТБ. Светът е твърде малък!


Още постове свързани с КТБ:

24 thoughts on “Между финансовия успех и моралния фалит – около “АФА” мирише все по-лошо

Comments are closed