Стартира нова фейсбук група “КТБ – фактите”!

Нова година – нова фейсбук група! В навечерието на 2024 г. стартирах фейсбук фрупата “КТБ – фактите”.


Защо? Накратко – защото истината не е по средата, а там, където е.

По-конкретно:

  1. Тази година Върховният административен съд (#ВАС) ще гледа жалбата срещу незаконното отнемане на лиценза на банката по същество. Защо чак сега, след дъжд качулка? ВАС беше принуден да даде ход на делото след осъдителното решение на Съда в Страсбург от 2022 г.
  2. Тази година се навършват 10 години от изкуствения фалит на банката – добре е някои забравени факти да бъдат припомнени.
  3. Фактите около скандала плуват в море от спекулации, прокурорски фойерверки и откровена пропаганда на кръгове, замесени в изкуствения фалит на банката. В групата отсяваме голите факти от сензацията.

За кого е тази група?

За всеки, който се интересува от погрома над КТБ – какво се случва около казуса през последното десетилетие.

Къде може да намерите групата?

Групата може да намерите тук: https://www.facebook.com/groups/1009970290065976/?multi_permalinks=1013629503033388&notif_id=1704627699148410&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

Още малко бекграунд – какво ще “гледа” ВАС?

През 2014-а и 2015-а г., в нарушение на ЕКПЧ, вкл. и на принципа, изведен по делото “Капиталбанк срещу България”, ВАС остави без разглеждане около 30 жалби срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ от БНБ.

С решение от август 2022 г., Европейският съд по правата на човека установи две нарушения на правото на справедлив процес (чл. 6(1) от Европейската конвенция по правата на човека) и нарушение на правото на собственост (чл. 1 от Протокол 1 към Конвенцията) и препоръча гледане на делото по същество – тоест, ВАС трябва да установи дали БНБ е имала правно основание да отнеме лиценза на банката.

Защо през 2014-а и 2015-а г. ВАС не допусна тези жалби?

Лицензът на КТБ е отнет от БНБ на база на мистериозен доклад, писан от компаниите Делойт, Ърнст енд Янг и Афа. Пред обществото този доклад беше представен като одит. Голата истина, обаче, е, че КТБ няма одитиран годишен финансов отчет за 2014 г. до ден днешен.

Трите компании са извършили консултация по мистериозна методология подадена от БНБ. Докладите им съдържат този дисклеймър:

В превод – те нямат счетоводна стойност. Ерго, те нямат правна стойност и не могат да бъдат основание за отнемане на лиценз на банка.

Ако ВАС беше позволил гледане на делото по същество през 2015 г., съдържанието на тези доклади можеше да бъде оспорено от акционери, директори, вложители и други заинтересовани страни в съда.

Любопитна подробност – по делото пред Съда в Страсбург, България отказа да представи тези доклади! Очевидно са държавна тайна.

Какво на практика са извършили тези компании?

Тук оставям цитат от Вера Ахундова, вложител в КТБ и председател на “Ние, гражданите”, която обединява вложители в КТБ, които още не са си върнали спестяванията: “Твърденията, че от КТБ са откраднати 4,2 милиарда лева, са една голяма лъжа. Това е размерът на обезценката, която т. нар. “одитори” са направили. Защото съгласно одита на КPMG в банката към 31-ви март 2014-а година е имало активи за над 8 милиарда лева. По някакви необясними технологии и по някаква методика, която е решена от #БНБ с определена цел, тези активи, т.е. кредитите и тяхната платимост в бъдеще време, са преценени така от одитиращите фирми, че са изчислили тази обезценка от 4,2 милиарда”.

Изкуствените обезценки на база на предположения за бъдещи вземания бяха представени на обществото за “дупка”. Тези, които ви говорят за дупки в КТБ, или имат дупки в знанията, или имат интерес да ви манипулират. Първо, правилният термин в този контекст е “капиталов недостиг”, а не “дупка'”. Второ, капиталов недостиг не се доказва с произволна консултация. Трето, първата употреба на думата “дупка” в контекста на атаката срещу КТБ засякохме в медиите на Иво Прокопиев в края на юни 2014 г. Очевидно целта е манипулация на неспециалистите в областта и насаждане на опорни точки. Тези медии бяха и най-кресливи при представянето на консултациите като “одит”.

За финал – малко информация за съдиите във ВАС нарушили ЕКПЧ през 2014-а и 2015-а г.!

Всички жалби срещу незаконното отнемане на лиценза на КТБ са отхвърлени с идентични – “копи пейст” мотиви. Единствена на нарушението на ЕКПЧ се възпротивява съдия Соня Янкулова. Нейното особено мнение, което цитира “Капиталбанк срещу България”, може да прочетете тук.

Междувременно, “най-случайно” съдия Таня Вачева се пада на 22 дела, свързани с лиценза на КТБ. Същата съдия е гледала преди това делото “Капиталбанк” – тоест, имала е формирано мнение заради сходен казус, заради което България е осъдена в Страсбург. Въпреки че жалбоподателите искат отвода й, тя отказва да се самоотведе!

Лозан Панов е “смачкал” пет от жалбите срещу незаконното отнемане на лиценза на банката на първа инстанция. От години в правните среди се говори, че той е авторът на копи-пейст мотивите, с които са отхвърлени като недопустими всички жалби. Точно по това време, обаче, той е предложен за председател на ВКС от хората на Борисов, Цацаров и Пеевски във ВСС – повече може да прочетете тук.

Още една любопитна подробност! На втора инстанция – т. нар. петчленка – в състава влиза лично Георги Колев, председател на ВАС, който към онзи момент няма никакъв опит в областта на административното право, защото току-що е бил назначен в този съд. Преди това е бил наказателен съдия. За съдия-докладчик на втора инстанция е назначен прясно командирован съдия от Окръжния съд в Благоевград – Росен Василев! Тоест, дело от такъв мащаб е поверено на провинциален съдия без опит – важно е било да е в ръцете на “близък” човек.

В групата “КТБ – фактите” ще следим развитието на “новото” дело за лиценза – ако ви е интересно, присъединете се!


Още постове свързани с КТБ:

29 thoughts on “Стартира нова фейсбук група “КТБ – фактите”!

Comments are closed